Zažitá klasika.
Otto Plášek, Brno
Ingredience
- 600 g mletého vepřového boku (nejlépe libový bez kůže)
- podle potřeby sůl
- podle chuti muškátový oříšek
- 250 ml smetany na vaření
- 1 vejce
- 300 g nahrubo strouhaného sýra (eidam nebo ementál)
- na obalení vejce, hladká mouka a strouhanka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Mleté vepřové maso osolíme, ochutíme dle potřeby nastrouhaným muškátovým oříškem a poctivě do něj vmícháme smetanu a syrové vejce. Jakmile se směs spojí v celistvou světlou hmotu, dáme ji asi na hodinu odpočinout do chladu. Poté si nastrouháme na hrubém struhadle sýr a jen ho lehce spojíme s masovou směsí.
-
2. Z hotové směsi tvoříme koule, které poté v dlani zmáčkneme do oválu. Uprostřed hranou ruky uděláme po celé délce rýhu (to proto, aby se nám řízek při smažení uprostřed nenafukoval a zůstal po celé ploše stejně vysoký). Takto připravené mleté řízky obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje a podáváme nejlépe s bramborovou kaší.