Vůně čerstvého chleba připomíná domov. Nejlíp chutná ještě teplý, namazaný máslem!
Suroviny
mouka žitná hladká
2
hrnek
pivo světlé
1,75
hrnek
425 ml
7
g
sušené droždí
vejce
1
ks
olivový olej
2
PL
extra panenský
třtinový cukr
2
PL
sůl
1
PL
mouka pšeničná hladká
3
hrnky
bylinky
2
hrsti
nasekané, lze nahradit semínky podle chuti, lze vynechat
Postup
1
V míse smíchejte žitnou mouku, pivo a droždí a nechte na teplém místě zakryté kynout zhruba 1 hodinu.
2
Do vykynutého těsta zapracujte vejce, olivový olej, cukr, sůl a hladkou mouku. Pokud chcete, přidejte nadrobno nasekané bylinky a semínka. Těsto pořádně zpracujte na válu - správně propracované je vláčné, hladké a nelepí se.
3
Hotové těsto rozdělte na dvě stejně velké části a položte je do misek vymazaných olejem, kde budou další hodinu kynout. Poté je znovu propracujte a pak z nich vytvarujte bochníky, ty položte na moukou vysypaný plech a opět nechte kynout minimálně hodinu. Bochníky můžete nahoře naříznout do křížku, budou lépe kynout. Povrch posypte semínky.
4
Chleby pečte v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 40 minut. Aby byla kůrka pěkně křupavá, potírejte chleby před a při pečení vodou.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi slanou kůrku, do vody k potírání přisypte lžíci soli. Recept máme od Aleny Thomas, autorky blogů Home-made.cz a Delamesitosami.cz. Alena si umí sama vyrobit spoustu věci, od jogurtů přes prací prášek až po pleťový krém. Říká, že výroba domácích produktů je jednodušší a časově méně náročná, než by se mohlo zdát. Zkuste to taky!Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neodolatelné domácí pečivo: 35 ověřených receptů(35 receptů)