Podle receptu Pavla Veselého z Třince
Ingredience
- 800 g brambor
- 200 g hladké mouky
- 150 g anglické slaniny
- 2 cibule
- sůl, pepř
- 50 ml smetany
- 250 g brynzy
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na jemné straně struhadla.
-
Do mísy rozložíme čistou utěrku, vložíme nastrouhané brambory a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Tu necháme odstát a schováme si ji na později.
-
K bramborám přidáme mouku, sůl a pepř a promícháme. Bramborovou tekutinu postupně přidáváme k bramborám tak, aby vzniklo těsto, které nebude ani řídké, ani moc tuhé.
-
Těsto protlačujeme sítem na halušky, nebo pokud ho nemáme, dáme ho na prkénko těsně nadvroucí vodu a nožem odkrajujeme malé kousky.
-
Halušky vaříme asi 5 minut, pak je slijeme. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Když pustí tuk, přidáme nakrájenou cibuli a vše opečeme dozlatova.
-
Smetanu rozmícháme s brynzou a halušky směsí polijeme. Nahoru rozložíme slaninu s cibulí.