Ingredience
- 4 ks brambory
- 1 ks vejce
- 2 ks stroužek česneku
- 2 lžíce mouka hladká
- sůl a pepř podle chuti
- dle potřeby koření provensálské
- 200 g smetana zakysaná
- 50 g sýr tvrdý
- 2 ks cibule
- dle potřeby olej na vymazání formy
- dle potřeby mouka na vysypání formy
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brambory opláchneme, oloupeme a nastrouháme najemno. Přebytečnou šťávu odstraníme, aby směs nebyla příliš tekutá.
-
Na brambory vyklepneme vejce a nasypeme hladkou mouku, vše promícháme.
-
Dále přidáme utřený česnek, sůl, pepř a koření, směs opět promícháme.
-
Hotovou směs přendáme do předem vymazané formy a v troubě ji necháme předpéct. Pečeme při 220 °C, dokud povrch lehce nezezlátne.
-
Sýr nastrouháme a promícháme se zakysanou smetanou. Tuto směs potom naneseme na předpečený bramborový korpus. Nahoru rozložíme na plátky pokrájenou cibuli.
-
Koláč vrátíme do trouby a pečeme tak dlouho, dokud cibulka nezezlátne.
TIP: Podáváme ještě zatepla, dozdobený trochou smetany, s čerstvou zeleninovou oblohou a nastrouhaným sýrem. Dobrý je i samotný a zastudena.