Kdo má rád, může místo másla použít na polití domácí sádlo.
Hana Strouhalová, Brno
Ingredience
- 500 g čerstvé zelí
- 5 ks větší brambory
- 100 g strouhanka do noků + trocha na posypání
- 1 vejce
- 1 lžíce polohrubá mouka
- sůl podle potřeby
- trocha sladké papriky
- máslo na polití
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Zelí nakrájíme na malé čtverečky a uvaříme. Scedíme a necháme dobře okapat.
-
Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a klasickým způsobem uvaříme doměkka. Potom je nastrouháme na struhadle. V míse smícháme zelí, brambory, strouhanku, vejce a lžíci mouky. Osolíme a dochutíme trochou mleté sladké papriky.
-
Těsto necháme 30 minut stát. Potom z něj pomocí dvou lžic tvoříme noky, které vaříme v osolené vroucí vodě 8–10 minut.
-
Na pánvi nasucho osmažíme trochu strouhanky a v kastrůlku necháme rozpustit máslo. Noky podáváme pokapané máslem a posypané osmaženou strouhankou.