Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slovenská zelňačka (kapustnica) se sušenými švestkami a klobásou

Slovenská zelňačka (kapustnica) se sušenými švestkami a klobásou

4.3/5 Počet hodnocení: 37
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2141 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 199 g
Tuky 109 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Citujeme z originálu: Priam divotvorná polievka, ktorá dodá veľa energie! Deň vopred pripravená získá aj kopu chuti naviac.

Suroviny

zelí kysané 300 g
sušené
česnek 4 stroužky
pepř 4 kuličky
nové koření 4 kuličky
osmahnutá na másle
papriková
s 1 lžící hladké mouky
sůl
pepř

Postup

1

Uzené maso dejte vařit a hned sceďte; tak odstraníte přebytečnou uzenářskou sůl. Pak ho zalijte vlažnou vodou a uveďte znovu do varu.

2

Po dvaceti minutách přidejte vymačkané a překrájené zelí (lák si nechte na závěrečné dochucení). Pak přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, sušené švestky, nakrájenou klobásu, koření a mírně vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout.

3

Polévku mezitím zahustěte smetanou s moukou; přidejte osmahnutou papriku a ještě krátce povařte. Vraťte maso nakrájené na úhledné kousky, a je-li třeba, ještě polévku dochuťte lákem, solí a pepřem.

Podávejte nejlépe s chlebem, případně s jiným čerstvým pečivem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

23.01.2008 07:59
Recept se nachází v příl. č.2/07, str.10
13.01.2008 22:58
Namísto uzeného použijte kosti (uzená žebra, hovězí kosti atp. - zbytky masa z kostí pak oberte a vhoďte do polévky). V receptu chybí sušené houby, nejlépe hřiby, předem namočit, vodu vylít, nedat do polévky. Moje slovenská babička by se také zhrozila kvůli smetaně, ta podle mě do této polévky vůbec nepatří. A jedna rada z praxe - na závěr trochu přislaďte a hodně přikyselte (citrónem, ocet nedoporučuji...)
13.01.2008 23:06
Ještě jsem zapomněl - spolu se zelím přidejte dvě až tři celé oloupané brambory. Natáhnou do sebe všechny chutě z polévky a jsou úžasné.
13.01.2008 23:09
A klobásu vařte celou a nakrájejte ji až před podáváním, jinak je vysušená a tvrdá. A s připomínkami už končím...
18.01.2008 10:22
Pravdou je, že do kapustnice hríby (houby) skutočne patria, pretože sú jednou zo základných ingrediencií slovenskej kapustovej polievky - Kapustnice!Na Slovensku sa však určite nikto nezhrozí nad pridanou smotanou.Každý kraj robí totiž trochu inú kapustnicu a v tom našom sa pridáva aj smotana.Pre zaujímavosť môžem spomenúť, že v oblasti Kysúc sa napríklad robí polievka veľmi diétna (bez klobásky), ale s väčším počtom húb. Ńiekde sa pridáva aj pokrájané jabĺčko a inde sa zas nepridáva už spomenutá smotana. V pravoslávnych oblastiach východného Slovenska sa zase kapustnica nevarí, ale sa tam pripravuje tzv. máčanka, no to už je úplne iný recept! Z vlastnej praxe by som zas doporučovala najprv polievku ochutnať, pretože niekedy býva nakladená kapusta naozaj značne kyslá a polievku tak netreba dodatočne veľmi dochucovať octom.
12.02.2008 13:49
Prosím, je-li možno zaslat recept na máčanku, o které jste se zmínila.Děkuji.Mirek
14.10.2008 13:58
Také bych moc ráda poprosila Andrejku o recept na máčanku. Předem mocinky děkuju.
01.06.2008 11:25
Vůbec si neumím představit kapustnici jinak, než z uzeného kolena (kolen) a nožiček. A z hovězích kostí??? to slyším poprvé a i moji známí ze slovenska to slyšeli poprvé a nevěřícně kroutili hlavami... Za chvíli někdo napíše, že lze použít uzenou makrelu....

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč