Je výborný s kysaným zelím nebo se špenátem.
Markéta Mikulová, Jihlava
Ingredience
- 400 g brambory
- 150 g polohrubá mouka
- 2 lžičky sůl
- 2 vejce
- 2 lžíce máslo
- 30 g strouhanka
- 200 g uzené maso
- 1 cibule
- trocha oleje
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme vychladnout. Potom je nastrouháme na jemné straně struhadla. Uzené maso povaříme a nakrájíme na kostičky. Strouhanku osmažíme na pánvi na kousku másla dozlatova.
-
Na vál, kam jsme nastrouhali brambory, přidáme mouku, vejce a sůl a vypracujeme hladké těsto. Pokud se příliš lepí, přidáme trochu mouky. Z těsta vyválíme dva pláty. Posypeme je osmaženou strouhankou, poklademe nakrájeným uzeným masem a zavineme do závinu.
-
Záviny zabalíme do čisté látkové utěrky a konce převážeme provázkem, aby držely lépe pohromadě. Vložíme je do vroucí vody, vaříme asi 40 minut. Záviny nakrájíme na plátky a ozdobíme cibulkou osmaženou na oleji.