Z tuřínu se dají zužitkovat jak bulvy, tak i listy, z nichž je výborný salát.
Eliška Vrabcová, Třebechovice pod Orebem
Ingredience
- 1 tuřín
- na vymazání zapékací mísy máslo
- 2 stroužky česneku
- asi 150 ml smetany
- 5 vajec
- trocha pepře
- podle chuti sůl
- asi 150 g nivy
- asi 100 g eidamu
- na ozdobu pažitka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
1. Tuřín oloupeme a nakrájíme na plátky asi 0,5 cm silné. Krátce je povaříme ve slané vodě, aby trochu změkly (ale ne zcela doměkka).
-
2. Zapékací misku vymažeme máslem a potřeme 1 rozetřeným stroužkem česneku. Pak do ní rozložíme uvařený tuřín. Zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci, pepřem, solí a druhým rozetřeným stroužkem česneku. Nakonec vše posypeme nastrouhanými sýry.
-
3. Dáme do trouby předehřáté ne 180 °C a zapékáme přibližně 30 minut. Před podáváním hotové jídlo posypeme nasekanou pažitkou. Konzumujeme samotné, se zeleninou nebo s pečivem – podle chuti.