Ingredience
- 1 kg brambory
- 1 sáček zelí kysané
- 300 g slanina anglická
- 2 kelímky smetana ke šlehání
- 2 lžíce kari
- 1 lžička kmín
- 2 lžičky sůl
- 3 cibule
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Brambory omyjeme‚ nakrájíme je na kolečka nebo kostičky a dáme do velké mísy. Posypeme solí‚ karí‚ kmínem‚ polijeme trochou oleje a dobře ručně promícháme. Pak přidáme na kostičky nakrájenou slaninu‚ zelí i se šťávou a ještě jednou promícháme.
-
Směs necháme v míse ještě na chvíli odležet.
-
Pak ji nasypeme na pekáč vyložený pečicím papírem.
-
Zakryjeme alobalem a dáme dusit do vyhřáté trouby na 250 °C přibližně na 45 minut. Pokud máme pekáč s poklicí‚ alobal nepotřebujeme. Pak zalijeme smetanou a necháme dusit ještě asi 15 minut. Nakonec odkryjeme a necháme ještě 10 minut v troubě.
-
Mezitím si nakrájíme cibulku na kolečka nebo půlkolečka či nadrobno a osmažíme ji na tuku za občasného míchání dozlatova.
-
Upečenou zelňačku rozkrájíme na porce a na talíři posypeme cibulkou.
TIP: Cibuli smažíme pomalu a na mírném stupni, aby byla stejnoměrně osmahlá. Bude pak křupavější a chutnější.