Dalibor Marounek, Roudnice nad Labem
Ingredience
- 1 slepice
- 1 mrkev
- kousek celeru
- pepř a sůl
- nové koření
- celý pepř
- 500 ml vývaru ze slepice
- máslo
- hladká mouka
- 200 ml zakysané smetany
- 1 žloutek
- muškátový květ
- citronová šťáva
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Slepici naporcujeme, babičky naporcovanou slepici spařovaly vařící vodou, aby se při vaření odstranil nepříjemný zápach.
-
Naporcovanou slepici vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu, sůl, celý pepř, nové koření a vaříme zhruba 1,5 hodiny doměkka.
-
Vývar scedíme, odlijeme na omáčku a zbytek necháme na slepičí polévku. V hrnci z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme vývarem a mícháme, až se jíška rozpustí.
-
Kysanou smetanu (nesmí být studená z lednice, jinak se v omáčce srazí) rozmícháme se žloutkem a přilijeme do omáčky, mícháme, až se smetana spojí s omáčkou. Dochutíme muškátovým květem, pepřem, pár kapkami citronu a případně přisolíme.
-
Ze slepice odstraníme kůži a kousky libového masa vložíme do omáčky a necháme prohřát. Zadělávaná slepice se podávala se širokými nudlemi nebo noky.