Výborné k narozeninám nebo jiným oslavám.
Marie Vodová, Vyškov
Ingredience
- 250 ml vody
- špetka soli
- 90 g hery
- 160 g hladké mouky
- 4 vejce
- 600 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 6 lžic cukru krupice
- 110 g másla
- podle chuti rum
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vodu se špetkou soli a herou uvedeme do varu, vmícháme hladkou mouku a za stálého míchání těsto odpalujeme.
-
Poté necháme hmotu prochladnout. Připravíme si vejce a ta vmícháme do chladné hmoty. Sáčkem s dírkou nebo zdobítkem potom stříkáme větrníčky o průměru asi 3 cm vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Necháváme rozestupy, aby se větrníčky mohly zvětšit.
-
Pečeme v hodně vyhřáté troubě, pod plech je vhodné umístit hrneček s vodou, větrníčky natáhnou vlhkost. Troubu při pečení neotvíráme do té doby, než větrníčky vyskočí. Ještě horké je opatrně rozřízneme ostrým nožem (nejlépe se zoubky) a půlky necháme vychladnout.
-
Na krém v menší části mléka rozmícháme pudinkové prášky s cukrem a vlijeme je za stálého míchání do zbylého vařícího mléka. Vaříme do zhoustnutí a poté chladíme ve vodní lázni.
-
Máslo utřeme do pěny a vyšleháme s pudinkem do hladkého krému. Dochutíme rumem. Zdobítkem všechny větrníčky naplníme.