Zůstanou krásně šťavnatá, skvěle se doplňují s ostatními ingrediencemi.
Jindřich Kalousek, Kadaň
Ingredience
- 500 g vepřových jater
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 menší jablko
- trocha oleje
- trocha soli a pepře
- 3 snítky čerstvé majoránky nebo 1 lžička sušené
- 150 ml bílého vína
- 150 ml sladké smetany
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Játra očistíme, omyjeme, případně odblaníme a nakrájíme na plátky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno, jablko také oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
-
Na pánvi rozpálíme trochu oleje a játra z každé strany přibližně 2–3 minuty opečeme. Pozor, osolíme je a opepříme až po otočení! Pak játra z pánve vyndáme a do výpeku přidáme cibuli, česnek i jablko a společně krátce restujeme. Přidáme majoránku, podlijeme bílým vínem a povaříme ještě přibližně 5 minut. Podle potřeby můžeme dosolit.
-
Nakonec přilijeme smetanu. Vrátíme játra do pánve a ještě krátce prohřejeme. Játra rozdělíme na talíře a přelijeme jablečnou směsí. Podáváme s bílým pečivem.