Reklama
Věnec s rozinkami
Fotogalerie:

Věnec s rozinkami

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Bohumila Rožnovská, Jaroslavice

Ingredience

  • Těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky soli
  • citronová kůra
  • 50 g rozehřátého másla
  • 200 ml šlehačky
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 2 vejce
  • 1 bílek
  • Na potření:
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka
  • Na posypání:
  • dle potřeby posekané mandle
  • dle chuti rozinky

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru dáme do mísy a rukou promísíme. Na uhnětení těsta lze použít domácí pekárnu nebo kuchuňský robot.

  2. Smetanu (popř. plnotuč. mléko) ohřejeme, aby byla vlažná, rozdrobíme do ní droždí, přidáme celá vejce a bílek a rozehřáté máslo. Vše vidličkou dobře zamícháme a nalijeme do mísy. Vypracujeme hladké těsto.

  3. Mísu s těstem přikryjeme fólií a utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Když se blíží doba konce kynutí těsta, předehřejeme troubu na 200 °C, (horkovzdušnou na 180 °C). Po vykynutí dáme těsto na pomoučenou pracovní plochu, propracujeme a vyválíme velký obdélník jako na štrúdl (40 x 25 cm a 3 mm silný).

  4. Těsto posypeme rozinkami a stočíme jako závin (nebo potřeme změklým máslem a posypeme cukrem, skořicí a rozinkami). Pak z něj nakrájíme 1–1,5centimetrové plátky, konce použijeme na střed.

  5. Formu potřeme máslem a vysypeme moukou (pokud je teflonová, dáme jen na dno pečicí papír). Doprostřed formy dáme šnek a plátky klademe svisle okolo něj. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo ještě kynout na cca 20–30 min.

  6. Žloutek rozšleháme s mlékem a věnec po vykynutí mašlovačkou potřeme, nakonec hojně posypeme mandlemi a můžeme dát i hrubý krystalový cukr.

  7. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 30 minut, pak zkusíme špejlí, zda se těsto nelepí, pokud ano, přidáme nějaké minuty navíc.

  8. Moučník je vláčný, protože u nás nemáme rádi suchá těsta, pravidelně ho děláme na Velikonoce a na Vánoce v podobě vánočky.

Pošli recept! - Speciál - Podzimní pečení (16.10.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Španělský ptáček

Španělský ptáček

Nejlepší jsou s rýží nebo knedlíky. Gabriela Jílková, Polička
Škola vaření /14.10.13
Kynuté masové knedlíky vhodné k omáčce

Kynuté masové knedlíky vhodné k omáčce

Podle receptu 

Petra Hnízdila z Prahy

Škola vaření /25.01.19
Jidáše

Jidáše

Zkus je zavinout do esíček a uzlíků, dětem se to bude líbit.
Jitka Bajerová, ...
Škola vaření /26.04.10
Moravské koláčky

Moravské koláčky

Tereza Kostková

Škola vaření /27.01.19
Houbová tlačenka

Houbová tlačenka

Pokaždé se po ní jen zapráší.

Dalibor Marounek, Roudnice nad Labem

Škola vaření /07.10.13
Pečenky

Pečenky

Jsou podobné chlebu ve vajíčku, ale chutnější.
Andrea Řezníčková, Praha
Škola vaření /25.02.12
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu