Vůně vdolečků mi vždycky připomene prázdniny.
Eva Žmolíková, Milevsko
Ingredience
- 300 ml plnotučného mléka
- 50 g cukru
- 25 g čerstvého droždí
- 70 g másla
- 1 vejce
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- na smažení olej
- podle potřeby povidla či marmeláda
- 100 g tvrdého tvarohu
- 150 g zakysané smetany
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mléko mírně ohřejeme a v části rozmícháme lžíci cukru a droždí. Necháme 10 minut stát, až vzejde kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme máslo. Přimícháme zbylý cukr, rozšlehané vejce a vzešlý kvásek. Postupně přidáváme osolenou mouku a alespoň 10 minut hněteme. Těsto lehce pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
-
Vykynuté těsto přemístíme na pomoučený vál a rozválíme na plát asi 1,5 cm vysoký. Tvořítkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka a necháme ještě 10 minut kynout. Do každého kolečka uděláme palcem důlek. Na pánvi rozehřejeme olej a vdolečky smažíme z obou stran, nejprve ze strany, kde je důlek. Pokládáme na papírové ubrousky. Ještě teplé potřeme povidly, posypeme strouhaným tvarohem, ozdobíme smetanou a podáváme.
