Ingredience
- Těsto:
- 500 g mouka hladká
- 250 ml mléko
- 30 g droždí
- 2 lžíce cukr krupice
- 1 vejce
- 100 g máslo
- špetka sůl
- 1 lžíce rum
- 1 lžička citrónová kůra
- 500 ml olej
- Ozdoba:
- 250 g marmeláda rebarborová
- dle potřeby čokoládové sypání
- 215 g smetana ke šlehání
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
V kastrůlku lehce zahřejeme 100 ml mléka, přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Vše lehce zaprášíme moukou a necháme vzejít kvásek.
-
Hladkou mouku nasypeme do velké zadělávací mísy, uprostřed uděláme důlek, přidáme vejce, přepuštěné máslo (ne horké), sůl a vzešlý kvásek. Elektrickým šlehačem společně se zbylým mlékem, rumem a citronovou kůrou vypracujeme hladké těsto. Opět lehce pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě delší dobu kynout (2–3 hodiny).
-
Hotové těsto po nakynutí přendáme na pomoučený vál a rozválíme na asi dvoucentimetrový plát, ze kterého vykrájíme kulaté vdolečky. Po vykrájení necháme ještě 30 minut opět nakynout.
-
Vdolky smažíme ve vyšším hrnci na vysoké vrstvě oleje (vdolky se nesmí dotýkat dna, aby se nepřipálily) dozlatova z obou stran.
-
Usmažené vdolečky odkládáme na talíř vyložený papírovými ubrousky. Tak se zbavíme přebytečného tuku.
-
Zdobíme rebarborovou marmeládou a ušlehanou šlehačkou. Na závěr vše posypeme čokoládovými kousky. Dietnější verzi vdolečků jen mírně pocukrujeme.