Reklama
Vánoční smažený kapřík
Fotogalerie:

Vánoční smažený kapřík

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

V trojobalu obalený a dozlatova usmažený kapr je prostě vánoční klasika.

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem

Ingredience

  • 1 středně velký kapr
  • podle chuti sůl
  • 150 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 400 g strouhanky
  • 500 ml oleje
  • 1 citron
  • na ozdobu petrželka

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

200 Kč

Postup přípravy

  1. Živého kapra opatrně zabalíme do utěrky a paličkou ho prudce klepneme do hlavy. Nožem přerušíme míchu v místě hned za hlavou, čímž kapra usmrtíme.

  2. Ostrý špičatý nůž zapíchneme mělce do řitního otvoru a směrem k hlavě břicho rozřízneme. Nůž nevedeme hluboko, aby se nepoškodila žluč. Rukou uvolníme vnitřnosti a opatrně je vyjmeme. Stále dbáme na to, aby se nepoškodil žlučový váček, ukrytý v játrech.

  3. Odřízneme hlavu a pečlivě, směrem od ocasu k hlavě, oškrábeme tupou stranou nože šupiny. Pak rybu opláchneme a naporcujeme buď na podkovy, nebo kapra rozpůlíme a rozdělíme na porce.

  4. Jednotlivé porce nasolíme a necháme odležet v lednici. Hlavu, ocasní část s ploutví a část vnitřností použijeme později na polévku.

  5. Odleželé porce kapra obalíme v hladké mouce, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Porce dozlatova smažíme ve větším množství rozehřátého oleje. Při podávání obložíme kousky citronu a petrželkou.

  6. Zejména pro děti se vyplatí kapra vykostit. V tom případě vykuchaného kapra položíme na bok. Za hlavou vedeme šikmý řez tak, abychom dosáhli ke kostem, ale nenarušili je. Pak rybu otočíme ocasem k sobě a podél páteře vedeme hluboký řez od hlavy až k ocasu. Ostří nože držíme naplocho těsně u kostí a krátkými řezy postupně oddělíme plát masa od kostí. Stejně postupujeme i na druhé straně. Pláty masa nakrájíme na filety a dál je postup stejný jako u podkov. Zbylou kostru použijeme také na polévku.


Pošli recept! - Speciál - Vánoční dobroty (20.11.2015)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Králičí vývar s knedlíčky

Králičí vývar s knedlíčky

Květa Kroupová, Praha
Škola vaření /03.12.17
Meruňková buchta s drobenkou

Meruňková buchta s drobenkou

V sezoně využívám čerstvé meruňky.

Lída Holubová, Pelhřimov

Škola vaření /11.07.17
Třená bábovka

Třená bábovka

Je jednoduchá a vydrží dlouho vláčná.
Aneta Důbravová,
Velký Ořechov
Škola vaření /24.11.10
Jahodový džem s rebarborou

Jahodový džem s rebarborou

Jahody získají příjemnou pikantní chuť.

Veronika Jívová, Mikulov

Škola vaření /31.05.17
Sirup ze sedmikrásek

Sirup ze sedmikrásek

Proč nevyužít léčivou sílu přírody.

Božena Peřinová, Bítovčice

Škola vaření /06.05.14
Zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou

Ideální oběd pro stále chladnější dny.

Monika Zenberová, Šumperk

Škola vaření /09.11.17
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu