Reklama
Vánoční medové perníčky
Fotogalerie:

Vánoční medové perníčky

Jana Sobolová

Mikulov
Zdobení perníčků je sice poněkud pracné, každý rok si říkám, že příští Vánoce už je dělat nebudu, ale na vánočním stromečku vypadají moc hezky.
Jana Sobolová, Mikulov

Ingredience

  • 500 ml voda
  • 1/2 prášek do perníku
  • 1 lžíce skořice
  • 3 lžíce šťáva citrónová
  • 350 ml med
  • 500 g cukr krupice
  • 2 vejce
  • 500 ml olej
  • 4 lžíce cukr moučkový
  • 1 kg mouka hladká
  • 1 bílky
  • koření perníkové
  • 1 lžička škrob
  • 2 lžičky soda
  • 100 ml kyselá marmeláda

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. Hnědý cukr, med a vodu dáme do hrnce a rozvaříme na sirup. Postupně přidáváme také marmeládu. Jakmile se ze surovin vytvoří sirup, vmícháme do něj 500 g mouky a za stálého míchání povaříme. Do vlažné hmoty pak zamícháme olej a vejce. V chladničce necháme hmotu uležet do dalšího dne.
  2. Poté zapracujeme na válu do hmoty zbytek mouky, prášek do perníku, jedlou sodu, badyán a skořici. Vše pečlivě prohněteme. Hmotu vyválíme na 1 cm silný plát a vykrajujeme libovolné tvary. Perníčky položíme na plech s pečicím papírem a ještě potřeme rozkvedlaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 8 minut. Zchladlé perníčky pak zdobíme citronovou polevou (nejlépe po několika dnech, aby se poleva nesloupala), kterou vytvoříme utřením bramborového škrobu, cukru, bílku a citronové šťávy.

Pošli recept! 12/2007 (14.11.2007)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Segedín se smetanou

Segedín se smetanou

Jako příloha se hodí knedlíky nebo pečivo. Veronika Hegrová, Pomezí
Škola vaření /31.10.13
Švestkové knedlíky sypané tvarohem

Švestkové knedlíky sypané tvarohem

Když nám je babička dělávala, vždycky jsme je hned zbaštili, na večeři nezbyly. Také ...
Škola vaření /29.06.13
Šumavská vepřová pečeně s bosáky

Šumavská vepřová pečeně s bosáky

Česká klasika připravená trochu jinak, ale chutná stejně svěle.

Petra Šobrová, ...

Škola vaření /06.11.12
Drožďová polévka

Drožďová polévka

Je velmi zdravá, proto ji vařím dost často.
Erika Uchytilová, Praha
Škola vaření /04.08.11
Krupicový nákyp

Krupicový nákyp

Poněkud netradiční receptura nákypu.
Alena Kašpárková, Ostrava
Škola vaření /23.07.10
Borůvkové knedlíky

Borůvkové knedlíky

Oblíbená letní bašta našich dětí.
Petra Hrubá, České Velenice
Škola vaření /13.10.11
 

Nejnovější

Domácí paštika

Domácí paštika

Hodí se například jako sváteční předkrm. Kryštof Slánský, Brno
Škola vaření /09.12.16
Kapr na křenu

Kapr na křenu

Je trochu pikantní, proto ho mám rád.

Ondřej Dráteník, Litomyšl

Škola vaření /08.12.16
Růžičky s kuřecí náplní

Růžičky s kuřecí náplní

Výborné sváteční pohoštění, které nikdo neodmítne.

Iva Dvorská, Jičín

Všehochuť /07.12.16
Rozinkové cukroví

Rozinkové cukroví

Vykrajuji vždy rovnou víc tvarů pro pestrost.

Zuzana Vojáčková, Olomouc

Sladký život /07.12.16
Croquenbouche

Croquenbouche

Croquenbouche je z francouzského ‚‚croque en bouche‘‘, znamená ‚‚křupnutí v ...

Všehochuť /06.12.16
Miniroládky

Miniroládky

Moc pěkně vypadají i s černou olivou nebo cherry rajčátky. Záleží jen na vlastní ...

Všehochuť /06.12.16
Koláč s uzeným lososem

Koláč s uzeným lososem

Skvělé pohoštění pro přátelské schůzky. Misky si připravuji předem a pak už je...

Všehochuť /05.12.16
Višně v marcipánu

Višně v marcipánu

Hodí se na jakoukoliv slavnostní příležitost. U nás se připravují hlavně ...

Sladký život /05.12.16
Strašidýlka

Strašidýlka

Jsou velmi jednoduchá, zvlášť když děti s ochotou pomáhají. Těší se ...

Sladký život /05.12.16
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1612

Cukroví

Nové speciální vydání časopisu Pošli recept! Je tu.

více
babiccinyDobroty_1

Z babiččiny kuchyně

Nové speciální vydání časopisu Pošli recept! Z babiččiny kuchyně je již nyní ve vašich oblíbených trafikách!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama