Ingredience
- 500 ml voda
- 1/2 prášek do perníku
- 1 lžíce skořice
- 3 lžíce šťáva citrónová
- 350 ml med
- 500 g cukr krupice
- 2 vejce
- 500 ml olej
- 4 lžíce cukr moučkový
- 1 kg mouka hladká
- 1 bílky
- koření perníkové
- 1 lžička škrob
- 2 lžičky soda
- 100 ml kyselá marmeláda
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hnědý cukr, med a vodu dáme do hrnce a rozvaříme na sirup. Postupně přidáváme také marmeládu. Jakmile se ze surovin vytvoří sirup, vmícháme do něj 500 g mouky a za stálého míchání povaříme. Do vlažné hmoty pak zamícháme olej a vejce. V chladničce necháme hmotu uležet do dalšího dne.
-
Poté zapracujeme na válu do hmoty zbytek mouky, prášek do perníku, jedlou sodu, badyán a skořici. Vše pečlivě prohněteme. Hmotu vyválíme na 1 cm silný plát a vykrajujeme libovolné tvary. Perníčky položíme na plech s pečicím papírem a ještě potřeme rozkvedlaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 8 minut. Zchladlé perníčky pak zdobíme citronovou polevou (nejlépe po několika dnech, aby se poleva nesloupala), kterou vytvoříme utřením bramborového škrobu, cukru, bílku a citronové šťávy.