Reklama
Vánoční medové perníčky
Fotogalerie:

Vánoční medové perníčky

Jana Sobolová

Mikulov
Zdobení perníčků je sice poněkud pracné, každý rok si říkám, že příští Vánoce už je dělat nebudu, ale na vánočním stromečku vypadají moc hezky.
Jana Sobolová, Mikulov

Ingredience

  • 500 ml voda
  • 1/2 prášek do perníku
  • 1 lžíce skořice
  • 3 lžíce šťáva citrónová
  • 350 ml med
  • 500 g cukr krupice
  • 2 vejce
  • 500 ml olej
  • 4 lžíce cukr moučkový
  • 1 kg mouka hladká
  • 1 bílky
  • koření perníkové
  • 1 lžička škrob
  • 2 lžičky soda
  • 100 ml kyselá marmeláda

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. Hnědý cukr, med a vodu dáme do hrnce a rozvaříme na sirup. Postupně přidáváme také marmeládu. Jakmile se ze surovin vytvoří sirup, vmícháme do něj 500 g mouky a za stálého míchání povaříme. Do vlažné hmoty pak zamícháme olej a vejce. V chladničce necháme hmotu uležet do dalšího dne.
  2. Poté zapracujeme na válu do hmoty zbytek mouky, prášek do perníku, jedlou sodu, badyán a skořici. Vše pečlivě prohněteme. Hmotu vyválíme na 1 cm silný plát a vykrajujeme libovolné tvary. Perníčky položíme na plech s pečicím papírem a ještě potřeme rozkvedlaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 8 minut. Zchladlé perníčky pak zdobíme citronovou polevou (nejlépe po několika dnech, aby se poleva nesloupala), kterou vytvoříme utřením bramborového škrobu, cukru, bílku a citronové šťávy.

Pošli recept! 12/2007 (14.11.2007)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Domácí jáhlový prejt

Domácí jáhlový prejt

Tenhle způsob úpravy je skutečně výborný. Magdaléna Králová, Trutnov
Škola vaření /15.10.13
Skořicový pletenec

Skořicový pletenec

Petra Geletičová, Smidary

Škola vaření /21.03.18
Kachní polévka

Kachní polévka

Jednoduchá a výborná.

Josef Bartušek, Bítovčice

Škola vaření /07.07.15
Lahůdka z Toskánska

Lahůdka z Toskánska

Portské dodá příjemné navinulé aroma.

Kateřina Gajová, Brno

Škola vaření /03.09.16
Vývar s knedlíčky

Vývar s knedlíčky

Při nedělním obědě polévka nesmí chybět.

Marie Luhová, Trutnov

Škola vaření /11.11.13
Bramborové nočky

Bramborové nočky

Jsou výborné např. k uzenému masu.
Květa Kroupová, Praha
Škola vaření /23.12.11
 

Nejnovější

Sekaná s mozzarellou

Sekaná s mozzarellou

Andrea Janáková, Polička
Škola vaření /20.08.18
Myšky z vajíčka na toastu

Myšky z vajíčka na toastu

Pro velké i malé

Podle receptu Davida Krátkého z Prahy


Škola vaření /20.08.18
Pečené kuřátko na mrkvi

Pečené kuřátko na mrkvi

Božena Peřinová, Luka nad Jihlavou

Vaříme express /20.08.18
Špenátové misky se sýrem

Špenátové misky se sýrem

Podle receptu

Lucie Míčánkové z Frýdlantu

Vaříme express /20.08.18
Broskvové potěšení

Broskvové potěšení

Božena Kolářová, Pouště

Zdravě a chutně /20.08.18
Ovesní medvídci plnění arašídovým máslem

Ovesní medvídci plnění arašídovým máslem

Karolína Gajarská, Lom u Mostu

Zdravě a chutně /20.08.18
Malinové bábovky

Malinové bábovky

Netradiční

Podle receptu Barbory Kostkové z Prahy


Sladký život /20.08.18
Švestkové knedlíky

Švestkové knedlíky

Tomáš Mika, Brno

Škola vaření /19.08.18
Rychlá kuřecí bábovka

Rychlá kuřecí bábovka

Veronika Miková, Žďár nad Sázavou

Vaříme express /19.08.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD_08_Rajcata_cukety_a_papriky

Rajčata, cukety

Velmi často se setkáváme s názorem, že zelenina patří do salátů nebo jako obloha či příloha k masu. Tak to ale opravdu nemusí být! Můžeme si z ní připravit vydatný hlavní chod, masem ji naopak jen doplnit, ale dokonce se z ní dá upéct i chutný dezert. Nevěříte? Jen čtěte dál, vyzkoušejte lákavé recepty od našich čtenářů a přesvědčte se sami.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama