Reklama
Valašská kyselica
Fotogalerie:

Valašská kyselica

Marie Časlavská

Klatovy

Výborná polévka, která zasytí i jako hlavní jídlo. Nejlepší je s čerstvým chlebem nebo dalamánkem.

Marie Časlavská, Klatovy

Ingredience

  • 1 sklenice kysané zelí
  • 2 valašské klobásy
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček celý pepř
  • 3 kuličky nové koření
  • špetka mletého pepře
  • 5 ks brambory
  • trocha soli a kmínu
  • 250 ml mléko
  • 2 lžíce hladká mouka

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Kysané zelí vymačkáme a překrájíme na menší kousky. Vodu ze zelí slijeme do polévkového hrnce a naředíme vodou zhruba do 3/4 litru.

  2. krok2

    Klobásy podélně rozřízneme a nakrájíme na půlkolečka. Do hrnce s vodou a lákem ze zelí přidáme zelí, koření a nakrájenou klobásu. Vše společně vaříme do změknutí (asi 30 minut).

  3. krok3

    Brambory očistíme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě se solí a kmínem zvlášť v jiném hrnci. Mouku rozmícháme v mléce a vytvoříme tak „zátřepku“, kterou vlijeme do polévky, a za stálého míchání tak polévku zahustíme. Ještě chvíli provaříme a na závěr přidáme již  uvařené kostičky brambor.

  4. Nakonec polévku dochutíme solí a pepřem. Servírujeme do talířů, kde ji ještě můžeme podle chuti přelít smetanou a ozdobit petrželkou.

Pošli recept! - Speciál - Česká kuchyně (20.8.2012)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Pečená kachní prsa

Pečená kachní prsa

Delikatesa, kterou si nedokážu odpustit. Richard Ctibor, Kroměříž
Škola vaření /14.10.16
Šumavská pečeně

Šumavská pečeně

Lucie Kohoutová, Zdíkov

Škola vaření /21.02.18
Slívový kompot

Slívový kompot

Týna Nikodémová, Děčín

Škola vaření /22.06.18
Vepřové na cibuli se špenátem

Vepřové na cibuli se špenátem

Česká poctivá kuchyně, tu máme všichni rádi.

Veronika a Martin Kasíkovi, Praha

Škola vaření /05.05.12
Tvarohové knedlíky

Tvarohové knedlíky

Michaela Havlásková, Ostrava

Škola vaření /01.06.18
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu