Výborná polévka, která zasytí i jako hlavní jídlo. Nejlepší je s čerstvým chlebem nebo dalamánkem.
Marie Časlavská, Klatovy
Ingredience
- 1 sklenice kysané zelí
- 2 valašské klobásy
- 4 bobkové listy
- 6 kuliček celý pepř
- 3 kuličky nové koření
- špetka mletého pepře
- 5 ks brambory
- trocha soli a kmínu
- 250 ml mléko
- 2 lžíce hladká mouka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Kysané zelí vymačkáme a překrájíme na menší kousky. Vodu ze zelí slijeme do polévkového hrnce a naředíme vodou zhruba do 3/4 litru.
-
Klobásy podélně rozřízneme a nakrájíme na půlkolečka. Do hrnce s vodou a lákem ze zelí přidáme zelí, koření a nakrájenou klobásu. Vše společně vaříme do změknutí (asi 30 minut).
-
Brambory očistíme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě se solí a kmínem zvlášť v jiném hrnci. Mouku rozmícháme v mléce a vytvoříme tak „zátřepku“, kterou vlijeme do polévky, a za stálého míchání tak polévku zahustíme. Ještě chvíli provaříme a na závěr přidáme již uvařené kostičky brambor.
-
Nakonec polévku dochutíme solí a pepřem. Servírujeme do talířů, kde ji ještě můžeme podle chuti přelít smetanou a ozdobit petrželkou.