Vaječná omáčka
Fotogalerie:

Vaječná omáčka

Petra Zelenková

Příbram
Mockrát se mi stalo, že zbylo po víkendovém vaření samotné maso a ne­do­stávala se omáčka. S takovou situací si hravě poradí babiččin recept na univerzální vaječnou omáčku.
Petra Zelenková, Příbram

Ingredience

  • 400 g maso vepřové
  • 1 cibule
  • 1 l vývar masový
  • 1 kelímek smetana kysaná nebo kefír
  • 3 vejce vařená
  • 1 lžíce mouka hladká
  • podle chuti sůl
  • podle chuti pepř
  • olej na smažení
  • 1 okurky sterilované

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Cibuli očistíme a nakrájíme na jemné kousky. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli na něm orestujeme.
    Maso nakrájíme na tenké plátky, které přidáme na orestovanou cibulku a společně podusíme. Poté zaprášíme moukou a zalijeme vývarem.
  2. Omáčku ochutíme solí a pepřem, přidáme najemno nakrájenou kyselou okurku a kelímek zakysané smetany. Vše promícháme a necháme pořádně povařit.
  3. krok3
    Na závěr, když je omáčka hotová, přidáme 2 vejce nakrájená na kostičky a vmícháme je do omáčky. Necháme ještě 10 minut probublat.
    Podáváme s houskovým knedlíkem dozdobené kouskem vejce.

    TIP: Omáčku můžeme zahustit i klasickou máslovou jíškou, kterou zředíme mlékem a podle potřeby trochou vody, rozšleháme, osolíme a vaříme za častého míchání nejméně dvacet minut. Jsou-li v omáčce žmolky, procedíme ji, přidáme drobně pokrájená vejce, muškátový květ, sekanou petrželku a těsně před podáváním citronovou šťávu. Omáčka je vhodná k jakémukoli druhu masa.

Pošli recept! 4/2009 (11.3.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Telecí pečeně na víně

Telecí pečeně na víně

Zdenka Fialová, Chomutov
Škola vaření /07.03.18
Guláš ze sírovce žlutomasého

Guláš ze sírovce žlutomasého

Čerstvé houby podusím, naporcuji a z mrazničky je užívám celý rok.
Hana ...
Škola vaření /09.12.10
Výtečné koláčky

Výtečné koláčky

Pekla je moje babička na vesnici ke svatbám.
Jana Machová, Nepomuk
Škola vaření /22.01.09
Pomazánka z vepřového bůčku

Pomazánka z vepřového bůčku

Silnější polovičce chutná hlavně k pivečku.

Jana Dlasková, Hodonín

Škola vaření /15.03.17
Štědračka

Štědračka

Solíme zásadně až ke konci vaření, luštěniny by jinak pomalu měkly, nebo by ...

Škola vaření /29.11.16
Domácí bageta

Domácí bageta

Jistě si ji zamiluješ

Podle receptu Kamily Vítkové z Ostravy

Škola vaření /25.01.19
 

Nejnovější

Cibulový koláč

Cibulový koláč

Podle receptu Ludmily Pulcové z Přerova
Za pár korun /26.06.19
Kuskusový salát s grilovanou zeleninou

Kuskusový salát s grilovanou zeleninou

Jde to i bez masa

Podle receptu Martiny Benešové z Karlových Varů

Zdravě a chutně /26.06.19
Guacamole s nachos

Guacamole s nachos

Trocha svěží exotiky

Podle receptu Lucie Grugerové z Prahy

Všehochuť /26.06.19
Plněné žampiony

Plněné žampiony

Anna Opavská, Skotnice

Za pár korun /25.06.19
Svačinka s krůtím masem

Svačinka s krůtím masem

Libuše Družková, Brno

Škola vaření /25.06.19
Caesar bageta

Caesar bageta

Osvěží i nasytí

Podle receptu Magdy Horákové z Humpolce

Vaříme express /25.06.19
Tortilla s panenkou

Tortilla s panenkou

Katka Miláčková, Praha

Vaříme express /25.06.19
Snadné kuřecí špízky

Snadné kuřecí špízky

Barbora Sedláková, Praha

Vaříme express /25.06.19
Květákové kuličky

Květákové kuličky

Nina Taylor, Brno

Vaříme express /25.06.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD06_Kucharka_na_prazdniny_Nocode

Kuchařka na prázdniny

Léto je tu, děti vyrážejí na prázdniny a tebe to táhne někam do přírody? Pokud ano, máme to stejně. Nemuset jít do práce, udělat si svačinu, vzít batoh, najíst se v trávě a večer maximálně hodit kus masa na gril. Pak už jen sedět, nic nedělat a užívat si teplé počasí s rodinou u skleničky něčeho dobrého a probírat plány, kam půjdeme zítra.

více
special

Pošli recept Extra speciál Zábavné čtení na léto

Léto budiž pochváleno! Užijte si ho s naším oddychovým speciálem, kde mimo kvízů, humoru, tipů, horoskopů, křížovek a dalšího zábavného luštění najdete mnoho skvělých příběhů, teceptů a dalšího oddechového čtení.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama