Reklama
Vaječná omáčka
Fotogalerie:

Vaječná omáčka

Petra Zelenková

Příbram
Mockrát se mi stalo, že zbylo po víkendovém vaření samotné maso a ne­do­stávala se omáčka. S takovou situací si hravě poradí babiččin recept na univerzální vaječnou omáčku.
Petra Zelenková, Příbram

Ingredience

  • 400 g maso vepřové
  • 1 cibule
  • 1 l vývar masový
  • 1 kelímek smetana kysaná nebo kefír
  • 3 vejce vařená
  • 1 lžíce mouka hladká
  • podle chuti sůl
  • podle chuti pepř
  • olej na smažení
  • 1 okurky sterilované

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Cibuli očistíme a nakrájíme na jemné kousky. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli na něm orestujeme.
    Maso nakrájíme na tenké plátky, které přidáme na orestovanou cibulku a společně podusíme. Poté zaprášíme moukou a zalijeme vývarem.
  2. Omáčku ochutíme solí a pepřem, přidáme najemno nakrájenou kyselou okurku a kelímek zakysané smetany. Vše promícháme a necháme pořádně povařit.
  3. krok3
    Na závěr, když je omáčka hotová, přidáme 2 vejce nakrájená na kostičky a vmícháme je do omáčky. Necháme ještě 10 minut probublat.
    Podáváme s houskovým knedlíkem dozdobené kouskem vejce.

    TIP: Omáčku můžeme zahustit i klasickou máslovou jíškou, kterou zředíme mlékem a podle potřeby trochou vody, rozšleháme, osolíme a vaříme za častého míchání nejméně dvacet minut. Jsou-li v omáčce žmolky, procedíme ji, přidáme drobně pokrájená vejce, muškátový květ, sekanou petrželku a těsně před podáváním citronovou šťávu. Omáčka je vhodná k jakémukoli druhu masa.

Pošli recept! 4/2009 (11.3.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Domácí chlebíček

Domácí chlebíček

Radka a Tomáš Ševčíkovi, Frýdlant nad Ostravicí
Škola vaření /05.02.18
Vepřové výpečky se zelím a bramborovým knedlíkem

Vepřové výpečky se zelím a bramborovým knedlíkem

Nejklasičtější klasika.

Andrea Domaníková, Třinec

Škola vaření /23.09.12
Zajíc nadivoko

Zajíc nadivoko

Pokud máme staršího zajíce, měl by být naložený v mořidle 4–6 dní.

Tomáš ...

Škola vaření /20.01.17
Kuře načerno

Kuře načerno

Staré recepty mají své kouzlo, stejně jaké staré domy či nábytek. Proč se k nim ...
Škola vaření /09.02.10
Plněné papriky

Plněné papriky

Jsou dobré k sekané, ke grilovanému masu nebo jen tak na zakousnutí k pivu.

Mirka ...

Škola vaření /09.09.16
Slovenské pagáče

Slovenské pagáče

Vyzkoušej tuto lahůdku.
Marcela Krejčí,
Opava-Kateřinky
Škola vaření /25.01.10
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu