Ingredience
- 400 g maso vepřové
- 1 cibule
- 1 l vývar masový
- 1 kelímek smetana kysaná nebo kefír
- 3 vejce vařená
- 1 lžíce mouka hladká
- podle chuti sůl
- podle chuti pepř
- olej na smažení
- 1 okurky sterilované
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Cibuli očistíme a nakrájíme na jemné kousky. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli na něm orestujeme.
Maso nakrájíme na tenké plátky, které přidáme na orestovanou cibulku a společně podusíme. Poté zaprášíme moukou a zalijeme vývarem.
-
Omáčku ochutíme solí a pepřem, přidáme najemno nakrájenou kyselou okurku a kelímek zakysané smetany. Vše promícháme a necháme pořádně povařit.
-
Na závěr, když je omáčka hotová, přidáme 2 vejce nakrájená na kostičky a vmícháme je do omáčky. Necháme ještě 10 minut probublat.Podáváme s houskovým knedlíkem dozdobené kouskem vejce.
TIP: Omáčku můžeme zahustit i klasickou máslovou jíškou, kterou zředíme mlékem a podle potřeby trochou vody, rozšleháme, osolíme a vaříme za častého míchání nejméně dvacet minut. Jsou-li v omáčce žmolky, procedíme ji, přidáme drobně pokrájená vejce, muškátový květ, sekanou petrželku a těsně před podáváním citronovou šťávu. Omáčka je vhodná k jakémukoli druhu masa.