U nás dodržujeme tradice, takže mazanec na velikonoční tabuli nikdy nechybí.
Aneta Bartušková, Bítovčice
Ingredience
- 1/2 kostky stelly
- 130 g cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce do těsta
- 1 kostka měkkého tvarohu
- 1 citron
- 2 lžičky rumu
- 600 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 kypřicí prášek
- 1 vejce na potření
- hrst kandovaného ovoce
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Změklý tuk smícháme s moukou a oběma cukry. Do vyšlehané směsi přidáme vejce, tvaroh, kůru a šťávu z citronu, rum a promícháme. Přidáme zbylou mouku, sůl, kypřicí prášek a kandované ovoce a vytvarujeme mazanec, který potřeme rozšlehaným vejcem
a posypeme mandlemi. -
Mazanec pečeme asi 50 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Pak jej vyjmeme z trouby a poprášíme moučkovým cukrem.
Tip redakce
Kandované ovoce používám také do marokánek nebo biskupského chlebíčku. Dají se jím i ozdobit různé dezerty a koláče.