Reklama
Reklama
Třešňová žemlovka
Fotogalerie:

Třešňová žemlovka

Míša  Řezníčková

Praha
Třešně si začátkem léta ráda užívám a snažím se ob­je­vovat nové a za­jí­mavé recepty. Ten­hle sladký zá­zrak stojí za vy­zkoušení.
Míša Řezníčková, Praha

Ingredience

  • 750 g třešně
  • 6 žemle
  • 375 ml mléko
  • 4 vejce
  • 100 g cukr krupice
  • 1 lžička skořice
  • 50 g mandle nasekané
  • 2 lžíce máslo
  • 2 lžíce cukr moučkový
  • na vymazání formy máslo
  • špetka sůl

Doba přípravy

Počet porcí

5

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Starší žemle nakrájíme na kostičky a namočíme ve vlažném mléce. Třešně omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme.
  2. krok2 Troubu zahřejeme na 200 °C. Formu vymažeme máslem. Rozklepneme vejce a oddělíme bílek od žloutku. 
  3. krok3 Žloutky smícháme s cukrem, skořicí, třešněmi, posekanými mandlemi a vmícháme do žemlí. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh a ten velmi opatrně vmícháme do žemlové hmoty.
    Žemlovou hmotou naplníme formu a poklademe kousky másla.
    Vložíme do předehřáté trouby a pečeme pomalu asi 20 minut.
     
     
  4. Hotovou žemlovku bohatě pocukrujeme.
     
    TIP: Pro přípravu můžeme s úspěchem použít také višně, které dozrávají o něco později. Bublanina pak získá jemně navinulou chuť. Jestli si potrpíš na sladké, před podáváním na stůl doporučuji ozdobit nadýchaný třešňový zá­zrak ještě šlehačkou.

Pošli recept! 7/2009 (10.6.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Zapečené brambory s krupkami a zelím

Zapečené brambory s krupkami a zelím

Kroupy máme rádi a v této kombinaci jsou skvělé. Doubravka Říhová, Tábor
Škola vaření /30.10.13
Kachnička na zelenině

Kachnička na zelenině

Přílohou je samozřejmě zelí s knedlíky.

Martina Antalová, Odolena Voda

Škola vaření /09.07.14
Papriky po čínsku

Papriky po čínsku

Podávají se s rýží, přelité omáčkou.

Petr Navrátil, Teplice

Škola vaření /04.11.16
Houskové knedlíky

Houskové knedlíky

Krájím je nití. Jsou pěkně nadýchané.
Jaroslava Bulíčková, Borohrádek
Škola vaření /24.05.11
Myslivecká polévka

Myslivecká polévka

Zvěřina je bohužel nedostatkové zboží, jinak bychom ji měli na stole mnohem ...
Škola vaření /29.03.10
Plněné nakládané buřty

Plněné nakládané buřty

Utopenci u nás prostě nesmějí chybět.
Mirka Vachová, Dobříš
Škola vaření /03.02.11
 

Nejnovější

Perníkové kraslice

Perníkové kraslice

Yvonne Urbanová, Všetaty
Sladký život /24.03.19
Bramborové košíčky s vejci

Bramborové košíčky s vejci

Zvládne je každý začátečník

Podle receptu Pavlíny ...

Za pár korun /22.03.19
Zapečené špekáčky

Zapečené špekáčky

Božena Peřinová, Luka nad Jihlavou

Škola vaření /22.03.19
Halušky se zelím a slaninou

Halušky se zelím a slaninou

Podle receptu

Heleny Dukátkové z Crhova

Škola vaření /22.03.19
Králík v anglickém kabátku

Králík v anglickém kabátku

Marika Hradečná, Andělská Hora

Všehochuť /22.03.19
Zvěřinové ragú

Zvěřinové ragú

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem

Všehochuť /22.03.19
Marinované medailonky z divočáka

Marinované medailonky z divočáka

Lída Holubová, Pelhřimov

Všehochuť /22.03.19
Šunkové carpaccio

Šunkové carpaccio

Oblíbený italský předkrm

Podle receptu Moniky Holé z Chrudimi

Všehochuť /22.03.19
Kedlubnové misky

Kedlubnové misky

Podle receptu

Lucie Hrabánkové z Liberce

Za pár korun /21.03.19
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama