Reklama
Třešňová žemlovka
Fotogalerie:

Třešňová žemlovka

Míša  Řezníčková

Praha
Třešně si začátkem léta ráda užívám a snažím se ob­je­vovat nové a za­jí­mavé recepty. Ten­hle sladký zá­zrak stojí za vy­zkoušení.
Míša Řezníčková, Praha

Ingredience

  • 750 g třešně
  • 6 žemle
  • 375 ml mléko
  • 4 vejce
  • 100 g cukr krupice
  • 1 lžička skořice
  • 50 g mandle nasekané
  • 2 lžíce máslo
  • 2 lžíce cukr moučkový
  • na vymazání formy máslo
  • špetka sůl

Doba přípravy

Počet porcí

5

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Starší žemle nakrájíme na kostičky a namočíme ve vlažném mléce. Třešně omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme.
  2. krok2 Troubu zahřejeme na 200 °C. Formu vymažeme máslem. Rozklepneme vejce a oddělíme bílek od žloutku. 
  3. krok3 Žloutky smícháme s cukrem, skořicí, třešněmi, posekanými mandlemi a vmícháme do žemlí. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh a ten velmi opatrně vmícháme do žemlové hmoty.
    Žemlovou hmotou naplníme formu a poklademe kousky másla.
    Vložíme do předehřáté trouby a pečeme pomalu asi 20 minut.
     
     
  4. Hotovou žemlovku bohatě pocukrujeme.
     
    TIP: Pro přípravu můžeme s úspěchem použít také višně, které dozrávají o něco později. Bublanina pak získá jemně navinulou chuť. Jestli si potrpíš na sladké, před podáváním na stůl doporučuji ozdobit nadýchaný třešňový zá­zrak ještě šlehačkou.

Pošli recept! 7/2009 (10.6.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kynutý borůvkový koláč

Kynutý borůvkový koláč

Je výborný i se švestkami nebo s rybízem. Eva Kordíková, Strakonice
Škola vaření /03.09.16
České houstičky

České houstičky

Jsou mnohem lepší než ty kupované.

Martina  Dostálková, Srch

Škola vaření /28.07.16
Červená  vajíčka

Červená vajíčka

Jsou spíše fialová, ale i tak vypadají úžasně. Je to milá dekorace velikonočního ...
Škola vaření /30.03.12
Houskové knedlíky s lupínky

Houskové knedlíky s lupínky

Jsou kypré a žluté. S omáčkami jsou výborné.

Hana Bílá, České Budějovice

...
Škola vaření /23.10.13
Kynutý koláč „Slunečnice“

Kynutý koláč „Slunečnice“

Stačí si trochu pohrát, výsledek stojí za to.

Marta Lešová, Košice

Škola vaření /04.08.14
Povidlová palačinka

Povidlová palačinka

Milovníci máku by měli tento recept vyzkoušet.
Marie Marková, Uherský Brod
Škola vaření /23.08.12
 

Nejnovější

Koláčky s nivou a cuketou

Koláčky s nivou a cuketou

Můžeš je hezky zabalit do celofánu a dát svému školáčkovi na svačinku....
Za pár korun /19.10.17
Vaječná pizza

Vaječná pizza

Večeře ze surovin, které jsou vždy po ruce.

Eva Hrušková, Nový Jičín

Za pár korun /19.10.17
Sýrovo-celerové placičky

Sýrovo-celerové placičky

Máš-li doma čerstvé bylinky, přidej je také.

Jana Horáková, Mladá Boleslav

Za pár korun /19.10.17
Tvarohové chrupinky

Tvarohové chrupinky

Drobné půlměsíčky se mohou hodit i jako vánoční cukroví.

Lenka Němcová,...

Škola vaření /19.10.17
Závitky plněné zelím

Závitky plněné zelím

Můžeš je posypat špetkou chilli.

Božena Kolářová, Pouště

Škola vaření /19.10.17
Kremrole

Kremrole

Syn je miluje, peču mu je na narozeniny.

Katka Hrabáková, Příbram

Škola vaření /19.10.17
Řízečky v balíčku

Řízečky v balíčku

Zajímavá úprava, ideální jako oběd pro návštěvu.

Marta Beníčková, Veverská ...

Všehochuť /19.10.17
Španělské churros

Španělské churros

Recept jsem si loni přivezla z dovolené a od té doby dělám churros často, protože ...

Všehochuť /18.10.17
Kapaný dort

Kapaný dort

Ještě teplý potřeme zavařeninou, necháme vychladnout a posypeme kokosem.


Libuše ...

Sladký život /18.10.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special_1710_smal

Rychlé recepty

Začala škola, zahrada ještě plodí o sto šest, pěkné počasí stále láká k procházkám a času je málo.

více
pr_speciallretro

Extra speciál Retro kuchařka

Vědci potvrdili, že většina vzpomínek je spojená s nějakou vůní. Zkus zavřít oči a zavzpomínej na babiččinu kuchyni. Co se ti vybaví?

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama