Reklama
Třešňová žemlovka
Fotogalerie:

Třešňová žemlovka

Míša  Řezníčková

Praha
Třešně si začátkem léta ráda užívám a snažím se ob­je­vovat nové a za­jí­mavé recepty. Ten­hle sladký zá­zrak stojí za vy­zkoušení.
Míša Řezníčková, Praha

Ingredience

  • 750 g třešně
  • 6 žemle
  • 375 ml mléko
  • 4 vejce
  • 100 g cukr krupice
  • 1 lžička skořice
  • 50 g mandle nasekané
  • 2 lžíce máslo
  • 2 lžíce cukr moučkový
  • na vymazání formy máslo
  • špetka sůl

Doba přípravy

Počet porcí

5

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Starší žemle nakrájíme na kostičky a namočíme ve vlažném mléce. Třešně omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme.
  2. krok2 Troubu zahřejeme na 200 °C. Formu vymažeme máslem. Rozklepneme vejce a oddělíme bílek od žloutku. 
  3. krok3 Žloutky smícháme s cukrem, skořicí, třešněmi, posekanými mandlemi a vmícháme do žemlí. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh a ten velmi opatrně vmícháme do žemlové hmoty.
    Žemlovou hmotou naplníme formu a poklademe kousky másla.
    Vložíme do předehřáté trouby a pečeme pomalu asi 20 minut.
     
     
  4. Hotovou žemlovku bohatě pocukrujeme.
     
    TIP: Pro přípravu můžeme s úspěchem použít také višně, které dozrávají o něco později. Bublanina pak získá jemně navinulou chuť. Jestli si potrpíš na sladké, před podáváním na stůl doporučuji ozdobit nadýchaný třešňový zá­zrak ještě šlehačkou.

Pošli recept! 7/2009 (10.6.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Tvarohové knedlíky

Tvarohové knedlíky

Podávej s tvarohem a cukrem, polité máslem. Vladimír Koubek, Praha
Škola vaření /18.05.17
Bramborové nočky

Bramborové nočky

Jsou výborné např. k uzenému masu.
Květa Kroupová, Praha
Škola vaření /23.12.11
Guláš z kuřecích srdíček

Guláš z kuřecích srdíček

V této úpravě nemají srdíčka chybu.

Tomáš Mika, Brno

Škola vaření /28.10.16
Slepičí polévka

Slepičí polévka

Když je víkend a sejde se celá rodina, je čas na poctivou polévku. Slepičí milujeme, a ...
Škola vaření /01.09.08
Kachnička na zelenině

Kachnička na zelenině

Přílohou je samozřejmě zelí s knedlíky.

Martina Antalová, Odolena Voda

Škola vaření /09.07.14
Hrušková marmeláda

Hrušková marmeláda

Na zahradě máme velkou hrušeň, která se nám každý podzim odmění úrodou sladkých ...
Škola vaření /19.11.08
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Sluníčko svítí, příroda láká a mně se nechce sedět doma, natož trávit hodiny u sporáku. Co s tím? Přece uvařit něco rychlého a hurá na výlet! Večer si posedíme s rodinou na zahradě, rozpálíme gril a budeme se kochat výhledem na letošní úrodu. Co s ní udělám? Upeču nějaký koláč nebo zavařím na později? Z receptů, které jste nám poslali, si jistě něco vyberu.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu