Reklama
Třešňová žemlovka
Fotogalerie:

Třešňová žemlovka

Míša  Řezníčková

Praha
Třešně si začátkem léta ráda užívám a snažím se ob­je­vovat nové a za­jí­mavé recepty. Ten­hle sladký zá­zrak stojí za vy­zkoušení.
Míša Řezníčková, Praha

Ingredience

  • 750 g třešně
  • 6 žemle
  • 375 ml mléko
  • 4 vejce
  • 100 g cukr krupice
  • 1 lžička skořice
  • 50 g mandle nasekané
  • 2 lžíce máslo
  • 2 lžíce cukr moučkový
  • na vymazání formy máslo
  • špetka sůl

Doba přípravy

Počet porcí

5

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Starší žemle nakrájíme na kostičky a namočíme ve vlažném mléce. Třešně omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme.
  2. krok2 Troubu zahřejeme na 200 °C. Formu vymažeme máslem. Rozklepneme vejce a oddělíme bílek od žloutku. 
  3. krok3 Žloutky smícháme s cukrem, skořicí, třešněmi, posekanými mandlemi a vmícháme do žemlí. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh a ten velmi opatrně vmícháme do žemlové hmoty.
    Žemlovou hmotou naplníme formu a poklademe kousky másla.
    Vložíme do předehřáté trouby a pečeme pomalu asi 20 minut.
     
     
  4. Hotovou žemlovku bohatě pocukrujeme.
     
    TIP: Pro přípravu můžeme s úspěchem použít také višně, které dozrávají o něco později. Bublanina pak získá jemně navinulou chuť. Jestli si potrpíš na sladké, před podáváním na stůl doporučuji ozdobit nadýchaný třešňový zá­zrak ještě šlehačkou.

Pošli recept! 7/2009 (10.6.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Vepřová pečeně na zázvoru

Vepřová pečeně na zázvoru

Podáváme přelité šťávou, se zelím a noky. Bohumila Šťastná, Praha
Škola vaření /21.01.17
Dýňový kompot

Dýňový kompot

V loňském roce mě překvapila naše úroda dýní, tak jsem si nechala poradit, co ...

Škola vaření /05.08.16
Krémová polévka

Krémová polévka

Podávej s opečenou houskou.

Alena Shejbalová, Praha

Škola vaření /21.03.15
Kachna plněná medvědím česnekem

Kachna plněná medvědím česnekem

Zelí si každý udělá podle svého gusta.

Ladislav Vesecký, Zlaté Hory

Škola vaření /24.05.16
Vánoční medové perníčky

Vánoční medové perníčky

Zdobení perníčků je sice poněkud pracné, každý rok si říkám, že příští Vánoce ...
Škola vaření /12.11.08
Houbový guláš

Houbový guláš

Je to vlastně bramborový guláš, ale s houbami chutná výborně.
Libuše Staňková, ...
Škola vaření /02.09.08
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu