Velká porce krásných vzpomínek na dětství...
Suroviny
Postup
Brambory oloupejte, překrájejte na středně velké kousky, zalijte vodou, osolte a vařte 15 minut (do poloměkka). Vývar pak sceďte do jiné nádoby a uchovejte stranou.
Plamen stáhněte na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijte vývarem a pak zasypte prosátou hrubou moukou. Druhým koncem vařečky vytvořte ve směsi několik otvorů tak, abyste viděli vývar. Hrnec vraťte na plotýnku, přiklopte a nechte škubánkový základ 20 minut propařit. Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíc dohladka. Potom je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu.
Asi po 10 minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Podle chuti můžete směs nepatrně přisolit. Mezitím nechte na mírném ohni rozpustit máslo nebo sádlo, pokud možno domácí.
Škubánkům by se mělo říkat spíš vykrajovánky, protože se z hladké bramborové masy vykrajují, a to polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku. Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.
Na talíři posypte škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijte je rozpuštěným máslem a dílo korunujte nastrouhaným tvrdým tvarohem.
NĚCO NAVÍC
S ochucením si samozřejmě můžete hrát a škubánky posypat místo makovou klasikou třeba solí, osmahnutou cibulkou a vykřupanou slaninou a podávat je naslano.Když vám nějaká škubánková hmota zbude, můžete si ji druhý den opéct na sádle jako placky a ochutit také naslano. Lze z ní také vytvarovat šišky (podle potřeby s pomocí trochy mouky) a opéct je na tuku jako přílohu, výborné budou třeba k houbové omáčce.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Škubánky a šulánky aneb Jak na nejlepší bramborové těsto(11 receptů)
- Škubánky a šulánky jako od babičky aneb Jak na nejlepší bramborové těsto(10 receptů)
- 38 sladkých makových receptů(38 receptů)