Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Škubánky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5451 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 718 g
Tuky 253 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velká porce krásných vzpomínek na dětství...

Suroviny

varný typ C
sůl
mouka pšeničná hrubá 300 g
ta obsahuje správný podíl lepku a zajistí perfektní škubánkovou konzistenci
máslo 250 g
lze nahradit sádlem
smíchaný s mákem
mák mletý 100 g
smíchaný s moučkovým cukrem
na strouhání

Postup

1

Brambory oloupejte, překrájejte na středně velké kousky, zalijte vodou, osolte a vařte 15 minut (do poloměkka). Vývar pak sceďte do jiné nádoby a uchovejte stranou.

2

Plamen stáhněte na minimum a brambory – mimo plotýnku – do necelé poloviny znovu zalijte vývarem a pak zasypte prosátou hrubou moukou. Druhým koncem vařečky vytvořte ve směsi několik otvorů tak, abyste viděli vývar. Hrnec vraťte na plotýnku, přiklopte a nechte škubánkový základ 20 minut propařit. Propařené brambory rozšťouchejte co nejvíc dohladka. Potom je ještě propracovávejte vařečkou a roztírejte ke stěnám kastrolu.

3

Asi po 10 minutách propracovávání získají brambory pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečku. Podle chuti můžete směs nepatrně přisolit. Mezitím nechte na mírném ohni rozpustit máslo nebo sádlo, pokud možno domácí.

4

Škubánkům by se mělo říkat spíš vykrajovánky, protože se z hladké bramborové masy vykrajují, a to polévkovou lžící namočenou v rozpuštěném tuku. Vrstvička másla nebo sádla na lžíci způsobí, že škubánek pěkně sklouzne na talíř a má hezký, pevný a hladký povrch.

5

Na talíři posypte škubánky směsí mletého máku a moučkového cukru, polijte je rozpuštěným máslem a dílo korunujte nastrouhaným tvrdým tvarohem.

NĚCO NAVÍC

S ochucením si samozřejmě můžete hrát a škubánky posypat místo makovou klasikou třeba solí, osmahnutou cibulkou a vykřupanou slaninou a podávat je naslano.
Když vám nějaká škubánková hmota zbude, můžete si ji druhý den opéct na sádle jako placky a ochutit také naslano. Lze z ní také vytvarovat šišky (podle potřeby s pomocí trochy mouky) a opéct je na tuku jako přílohu, výborné budou třeba k houbové omáčce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč