Ingredience
- na těsto:
- 140 g hladká mouka
- 50 ml teplá voda
- 50 g rozpuštěné máslo
- 1 lžíce olej
- 1/2 lžičky citronová šťáva
- 1/2 vejce
- špetka sůl
- na náplň:
- 3 jablka
- 50 g vlašské ořechy
- špetka skořice
- 50 g rozinky
- 1 lžíce cukr
- 2 lžíce strouhanka
- na potření máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme špetku soli, promícháme a ve středu uděláme důlek, do kterého dáme polovinu vejce, lžíci oleje, rozpuštěné máslo, vodu a citronovou šťávu. Rukama vypracujeme těsto a vytvoříme bochánek. V troubě mírně nahřejeme hrnec a těsto přiklopíme. Necháme je odpočinout.
-
Jablka oloupeme a překrájíme na kousky. Přidáme rozinky, vlašské ořechy, promícháme a dochutíme cukrem a skořicí.
-
Na vál položíme utěrku a posypeme ji hladkou moukou. Rozložíme těsto a pomocí válečku vyválíme. Rukama roztáhneme těsto na velmi tenký plát – měl by být skoro průsvitný. Posypeme ho strouhankou a jablka rozložíme na 2/3. Přehneme okraje a pomocí utěrky těsto zarolujeme.
-
Přendáme na plech s pečicím papírem a potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 35 minut.