Ingredience
- Těsto
- 500 g mouka hrubá
- 30 g droždí
- 40 g cukr krupice
- 250 ml mléko
- 60 g máslo
- 1 vejce
- špetka sůl
- 75 g švestky
- Dochucení
- 150 g tvaroh
- 100 g cukr moučkový
- 100 g pražených máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Nejdříve si připravíme kvásek. V misce rozdrobíme droždí, přilijeme mléko, přidáme cukr a špetku mouky. Vše promícháme a necháme na teplém místě vzejít.
-
Do mísy nasypeme zbytek mouky, špetku soli a promícháme. Přilijeme zbytek mléka, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, necháme v míse, přikryjeme utěrkou a dámme do tepla vykynout.
-
Těsto znovu propracujeme a vytvoříme malé placky, které plníme vypeckovanými švestkami. Knedlíky necháme znovu lehce nakynout a vložíme je do vroucí vody. Plamen ztlumíme a knedlíky pozvolna dovaříme zhruba 15 minut. Po vyjmutí je propícháme vidličkou, aby unikla pára – jinak by se srazily.
-
Na talíři uvařené knedlíky posypeme nastrouhaným tvarohem, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.TIP: Místo nastrouhaného tvarohu posypej knedlíky na másle osmaženou strouhankou.