Reklama
Švestková omáčka
Fotogalerie:

Švestková omáčka

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Bez ní si Vánoce nedovedu představit. Omáčka se podává na Štědrý den‚ ale my si na ní pochutnáváme celé svátky. Tento rodinný recept se u nás dědí z generace na generaci.
Markéta Kopečná, Praha

Ingredience

  • 300g sušené švestky
  • hrst rozinky
  • 50 g fíky
  • 50 g vlašské ořechy
  • 1 cibule
  • 200 g kořenová zelenina
  • dle chuti citronová kůra
  • 2 lžíce máslo
  • 1 lžíce celozrnná mouka
  • 50 g strouhaný perník
  • 4 lžíce povidla
  • na dochucení
  • 1 vanilkový cukr
  • dle chuti rum

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Švestky namočíme do 3  litrů vody a vaříme 20 minut. Poté je z vody vyndáme a vypeckujeme. Do švestkové vody postupně přidáme rozinky‚ nakrájené fíky‚ celé ořechy‚ cibuli v celku‚ kořenovou zeleninu vcelku a citronovou kůru vcelku.
  2. krok2 Po chvíli vaření přidáme vypeckované švestky a vaříme půl hodiny. Pak si připravíme jíšku z másla a celozrnné mouky a vlijeme ji do omáčky. Nakonec přidáme strouhaný perník a povidla.
  3. Na závěr omáčku dochutíme vanilkovým cukrem a rumem dle libosti‚ ale často ani není potřeba‚ protože díky velkému množství plodů má omáčka sladkou chuť.
  4. Před podáváním vyjmeme cibuli a kořenovou zeleninu. Omáčku podáváme s vánočkou nebo vánoční štólou ke snídani‚ k obědu‚ svačině‚ večeři a vždy, kdykoliv na ni máme během Vánoc chuť.

    TIP: Švestková omáčka je výborná uleželá‚ tak ji vaříme pár dní před Vánoci a necháváme ji v chladu.

Pošli recept! 12/2010 (10.11.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Švestkové knedlíky sypané tvarohem

Švestkové knedlíky sypané tvarohem

Když nám je babička dělávala, vždycky jsme je hned zbaštili, na večeři nezbyly. Také ...
Škola vaření /29.06.13
Domácí houstičky

Domácí houstičky

U nás jsou houstičky velmi oblíbené.
Marie Dlesková,
Chlumec nad Cidlinou
Škola vaření /28.02.10
Babiččin cibulář

Babiččin cibulář

Vždycky všem moc chutnal, doporučuji.

Denisa Tomášová, Frýdek-Místek

Škola vaření /11.09.15
Jelení kýta s glazovanou mrkví

Jelení kýta s glazovanou mrkví

Zvěřina má zajímavou, zcela specifickou chuť. Na podzim si jí rádi zpestříme ...

Škola vaření /25.10.16
Vepřové maso na hříbkách

Vepřové maso na hříbkách

Na tomto receptu si pochutnají ti, co mají rádi houby. Tento recept není moc dietní, ale ...

Škola vaření /20.05.12
Kmínová polévka

Kmínová polévka

Polévka našich prababiček, které si uměly poradit s všelijakými neduhy.

Lenka ...

Škola vaření /25.01.13
 

Nejnovější

Hruškový dort s marcipánem

Hruškový dort s marcipánem

Slavnostní dezert, který je přitom velice jednoduchý. A úspěch zaručen! ...
Sladký život /11.12.16
Dort z nivy

Dort z nivy

Ozdob ho rajčátky nebo jinou zeleninou.

Jarmila Malá, Beroun

Všehochuť /10.12.16
Domácí paštika

Domácí paštika

Hodí se například jako sváteční předkrm.

Kryštof Slánský, Brno

Škola vaření /09.12.16
Kapr na křenu

Kapr na křenu

Je trochu pikantní, proto ho mám rád.

Ondřej Dráteník, Litomyšl

Škola vaření /08.12.16
Růžičky s kuřecí náplní

Růžičky s kuřecí náplní

Výborné sváteční pohoštění, které nikdo neodmítne.

Iva Dvorská, Jičín

Všehochuť /07.12.16
Rozinkové cukroví

Rozinkové cukroví

Vykrajuji vždy rovnou víc tvarů pro pestrost.

Zuzana Vojáčková, Olomouc

Sladký život /07.12.16
Croquenbouche

Croquenbouche

Croquenbouche je z francouzského ‚‚croque en bouche‘‘, znamená ‚‚křupnutí v ...

Všehochuť /06.12.16
Miniroládky

Miniroládky

Moc pěkně vypadají i s černou olivou nebo cherry rajčátky. Záleží jen na vlastní ...

Všehochuť /06.12.16
Koláč s uzeným lososem

Koláč s uzeným lososem

Skvělé pohoštění pro přátelské schůzky. Misky si připravuji předem a pak už je...

Všehochuť /05.12.16
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1612

Cukroví

Nové speciální vydání časopisu Pošli recept! Je tu.

více
babiccinyDobroty_1

Z babiččiny kuchyně

Nové speciální vydání časopisu Pošli recept! Z babiččiny kuchyně je již nyní ve vašich oblíbených trafikách!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama