Reklama
Švestková omáčka
Fotogalerie:

Švestková omáčka

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Bez ní si Vánoce nedovedu představit. Omáčka se podává na Štědrý den‚ ale my si na ní pochutnáváme celé svátky. Tento rodinný recept se u nás dědí z generace na generaci.
Markéta Kopečná, Praha

Ingredience

  • 300g sušené švestky
  • hrst rozinky
  • 50 g fíky
  • 50 g vlašské ořechy
  • 1 cibule
  • 200 g kořenová zelenina
  • dle chuti citronová kůra
  • 2 lžíce máslo
  • 1 lžíce celozrnná mouka
  • 50 g strouhaný perník
  • 4 lžíce povidla
  • na dochucení
  • 1 vanilkový cukr
  • dle chuti rum

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Švestky namočíme do 3  litrů vody a vaříme 20 minut. Poté je z vody vyndáme a vypeckujeme. Do švestkové vody postupně přidáme rozinky‚ nakrájené fíky‚ celé ořechy‚ cibuli v celku‚ kořenovou zeleninu vcelku a citronovou kůru vcelku.
  2. krok2 Po chvíli vaření přidáme vypeckované švestky a vaříme půl hodiny. Pak si připravíme jíšku z másla a celozrnné mouky a vlijeme ji do omáčky. Nakonec přidáme strouhaný perník a povidla.
  3. Na závěr omáčku dochutíme vanilkovým cukrem a rumem dle libosti‚ ale často ani není potřeba‚ protože díky velkému množství plodů má omáčka sladkou chuť.
  4. Před podáváním vyjmeme cibuli a kořenovou zeleninu. Omáčku podáváme s vánočkou nebo vánoční štólou ke snídani‚ k obědu‚ svačině‚ večeři a vždy, kdykoliv na ni máme během Vánoc chuť.

    TIP: Švestková omáčka je výborná uleželá‚ tak ji vaříme pár dní před Vánoci a necháváme ji v chladu.

Pošli recept! 12/2010 (10.11.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Třešňová žemlovka

Třešňová žemlovka

Třešně si začátkem léta ráda užívám a snažím se ob­je­vovat nové ...
Škola vaření /19.10.09
Staročeská polévka

Staročeská polévka

Před podáváním ozdob polévku snítkou kopru.

Květa Kroupová, Praha

Škola vaření /23.11.15
Svíčková od babičky

Svíčková od babičky

Zdenka Trvalcová

Škola vaření /25.03.20
Líný gulášek z vepřového

Líný gulášek z vepřového

Jan Pásler, Bohušovice nad Ohří

Škola vaření /26.02.18
Vánoční smažený kapřík

Vánoční smažený kapřík

V trojobalu obalený a dozlatova usmažený kapr je prostě vánoční klasika.

...

Škola vaření /30.11.16
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu