Švestková omáčka
Fotogalerie:

Švestková omáčka

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Bez ní si Vánoce nedovedu představit. Omáčka se podává na Štědrý den‚ ale my si na ní pochutnáváme celé svátky. Tento rodinný recept se u nás dědí z generace na generaci.
Markéta Kopečná, Praha

Ingredience

  • 300g sušené švestky
  • hrst rozinky
  • 50 g fíky
  • 50 g vlašské ořechy
  • 1 cibule
  • 200 g kořenová zelenina
  • dle chuti citronová kůra
  • 2 lžíce máslo
  • 1 lžíce celozrnná mouka
  • 50 g strouhaný perník
  • 4 lžíce povidla
  • na dochucení
  • 1 vanilkový cukr
  • dle chuti rum

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Švestky namočíme do 3  litrů vody a vaříme 20 minut. Poté je z vody vyndáme a vypeckujeme. Do švestkové vody postupně přidáme rozinky‚ nakrájené fíky‚ celé ořechy‚ cibuli v celku‚ kořenovou zeleninu vcelku a citronovou kůru vcelku.
  2. krok2 Po chvíli vaření přidáme vypeckované švestky a vaříme půl hodiny. Pak si připravíme jíšku z másla a celozrnné mouky a vlijeme ji do omáčky. Nakonec přidáme strouhaný perník a povidla.
  3. Na závěr omáčku dochutíme vanilkovým cukrem a rumem dle libosti‚ ale často ani není potřeba‚ protože díky velkému množství plodů má omáčka sladkou chuť.
  4. Před podáváním vyjmeme cibuli a kořenovou zeleninu. Omáčku podáváme s vánočkou nebo vánoční štólou ke snídani‚ k obědu‚ svačině‚ večeři a vždy, kdykoliv na ni máme během Vánoc chuť.

    TIP: Švestková omáčka je výborná uleželá‚ tak ji vaříme pár dní před Vánoci a necháváme ji v chladu.

Pošli recept! 12/2010 (10.11.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Rýžový nákyp

Rýžový nákyp

Rýži nasladko už dělávala moje maminka. Vnoučata ji mají ráda. Dám navrch čerstvé ...
Škola vaření /29.12.10
Prejtová polévka

Prejtová polévka

Lída Holubová, Pelhřimov

Škola vaření /03.03.18
Králík v majonéze

Králík v majonéze

Přestože žili ve městě, chovali moji prarodiče králíky a slepice celý život.

...

Škola vaření /21.01.16
Kanec se šípkovou omáčkou

Kanec se šípkovou omáčkou

Podle receptu

Simony Brhelcové z Prahy

Škola vaření /11.11.18
Znojemská pečeně

Znojemská pečeně

Už mě nebavilo na pečeni chodit do hospody, tak jsem se ji naučila.

Alžběta ...

Škola vaření /10.11.17
Okurkové řezy s mrkví

Okurkové řezy s mrkví

Tento recept používám už dlouhá léta, všichni moje okurky chválí.

Petr Dudek, ...

Škola vaření /22.08.16
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama