Česká klasika připravená trochu jinak, ale chutná stejně svěle.
Petra Šobrová, Sušice
Ingredience
- 750 g vepřová plec
- 500 g vepřový bůček uzený
- 750 g zelí kysané
- 1 cibule
- 3 -4 stroužky česnek
- 1 lžička kmín
- 1 lžíce máslo
- podle chuti sůl a pepř
- 800 g brambory
- 3 lžíce mléko
- 250 g hrubá mouka
- 2 vejce
- 1 lžička sůl
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme. Cibuli zpěníme na másle, přidáme prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Přidáme polovinu zelí a naskládáme na něj na kostky nakrájené plecko. Osolíme a opepříme. Na maso naskládáme uzený bůček, nakrájený na plátky a celé prikryjeme opět zelím. Dáme péct do trouby na 180 °C a pečeme 90 minut. Po upečení maso ze zelí mužeme vyndat.
-
Mezitím si připravíme bosáky. Polovinu brambor uvařených nejlépe den předem oloupeme, a nastrouháme na jemném struhadle. Druhou polovinu syrových brambor si okrájíme a také nastrouháme. Vodu z brambor vymačkáme a hned pokapeme mlékem, aby nezčernaly. Brambory smícháme dohromady, osolíme a spolu s moukou a vejcem vypracujeme husté těsto. Děláme menší kulaté knedlíky, které vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 10 - 15 minut. Uvařené knedlíky překrojíme a můžeme podávat.