Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tažený závin
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 116
Více než hodinu Snadné Na 2 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5140 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 761 g
Tuky 175 g
Vláknina 105 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jablka, skořice, oříšky – trojkombinace, se kterou si tažený závin náramně rozumí. Servírovat ho můžete ještě s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany. Když nevíte, co v neděli upéct, držte se vyzkoušených a osvědčených receptů. Tažený závin s jablky je jeden z těch, který nezklame a hravě ho zvládnete.

Suroviny

sůl 1 špetka
máslo 150 g
rozehřáté, + 1-2 lžíce navíc do těsta
ocet 1 ČL
vejce 1 ks
+ na poprášení
strouhanka 150 g
jablko 1,5 kg
nakyslá
na poprášení jablek
sekané
na posypání
nebo šlehačka k podávání

Postup

1

Ve 125 ml osolené teplé vody rozpusťte 1–2 lžíce másla, přidejte lžičku octa a rozkvedlejte vejce. V mouce udělejte důlek a směs do něj vlijte. Zadělejte měkké, hebké a tažné těsto. Rozdělte ho na dva bochánky, pomoučněte je a nechte půl hodiny odpočívat v teple (viz Tipy & triky).

2

Strouhanku osmahněte na zbývající polovině másla dorůžova a rozdělte si ji na čtyři díly. Jablka oloupejte. Rozpusťte zbytek másla.

3

Postupně zpracujte bochánky do štrúdlu: utěrku si posypte hladkou moukou, položte na ni jeden bochánek a trochu ho rozválejte válečkem. Pak už ho jen rukama vytahujte opatrně do stran – postupujte od středu ke krajům a dejte si záležet na tom, aby i okraje byly tenké (nebo je můžete odříznout). Pokud se těsto protrhne, nastavte ho.

4

Vytažené těsto pokropte rozehřátým máslem, posypte jedním dílem strouhanky, na ni nakrouhejte polovinu jablek, posypte skořicí a polovinou cukru, polovinou rozinek a ořechů a navrch nasypte druhý díl strouhanky. Pomocí utěrky zaviňte. Stejným způsobem připravte i druhý štrúdl.

5

Jablečné záviny přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct při 170 °C dozlatova; trvá to půl až tři čtvrtě hodiny. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem. Štrúdl chutná teplý i zastudena, výborný je se zakysanou smetanou nebo lehce oslazenou šlehačkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč