Reklama
Reklama
Šťáva z bezinkových květů
Fotogalerie:

Šťáva z bezinkových květů

Olga Burešová

Byšice
Koláče pronikavě aromatických květů najdeš při každé procházce přírodou. Neváhej, natrhej si je do tašky a pak z nich připrav dobrou šťávu.
Olga Burešová, Byšice

Ingredience

  • 1,5 l voda
  • 12 květ bezový
  • 50 g kyselina citrónová
  • 2,5 kg cukr krupice
  • 1/2 sáčku přípravek na konzervování

Doba přípravy

Počet porcí

2

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. Do 1,5 l studené vody dáme 12 velkých květů černého bezu, které předem dobře omyjeme (dbáme na to, abychom je zbavili hmyzu, kterého bývají květenství plná) a necháme je okapat.
  2. Přidáme 50 g kyseliny citronové a necháme 24 hodin louhovat. Po této době květy vymačkáme a vodu přecedíme (nejlépe přes čisté plátýnko). Výluh potom smícháme s 2,5 kg jemného krystalového cukru a mícháme tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí.
  3. Přidáme polovinu sáčku přípravku na konzervování, rozmícháme a plníme do čistě vymytých lahví.Pokud šťávu nespotřebujeme hned, vydrží celý rok i déle. Pijeme ji v létě ředěnou vodou nebo ji v zimě můžeme přidávat do horkého čaje při nachlazení, kašli a pro snadné vypocení.

Pošli recept! 5/2009 (15.4.2009)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Domácí houstičky

Domácí houstičky

U nás jsou houstičky velmi oblíbené.
Marie Dlesková,
Chlumec nad Cidlinou
Škola vaření /28.02.10
Sypané vdolky

Sypané vdolky

Plech vymaž sádlem, vysyp hrubou moukou. 
Zdeňka Volfová, Polička
Škola vaření /28.12.10
Zapečený tuřín s vejci a sýrem

Zapečený tuřín s vejci a sýrem

Z tuřínu se dají zužitkovat jak bulvy, tak i listy, z nichž je výborný salát.

Eliška...

Škola vaření /22.09.16
Buchty

Buchty

Jsou výborné a nikdy mě nezklamou.

Lenka Kudrnová, Nejdek

Škola vaření /15.11.17
Borůvkové vdolečky

Borůvkové vdolečky

Smažené vdolky se zavařeninou, borůvkami a tvarohem.

Pavel Štrougal, Ústí nad Labem

Škola vaření /06.08.16
 

Nejnovější

Kapr s bramborovým salátem

Kapr s bramborovým salátem

Ověřená klasika Anna Habřinová, Sokolov
Škola vaření /23.12.18
Vídeňský řízek Diplomat

Vídeňský řízek Diplomat

Jarka Dlouhá, Brno

Všehochuť /20.12.18
Závitky z tresky s kaparovou omáčkou

Závitky z tresky s kaparovou omáčkou

Originální

Iva Hajná, Tábor

Všehochuť /19.12.18
Losos à la Capri s brambory

Losos à la Capri s brambory

Pro labužníky

Jindra Setřelová, Ostrov


Všehochuť /19.12.18
Ragú z kapra se zeleninou

Ragú z kapra se zeleninou

Kapr jak ho neznáš

Podle receptu Jany Sedláčkové z Lanškrouna

Zdravě a chutně /08.12.18
Čokoládový věnec

Čokoládový věnec

Vločky můžeš koupit

Podle receptu Veroniky Cháberové z Rokycan

Všehochuť /08.12.18
Katalánská roláda

Katalánská roláda

Aneb ‚‚cikánský rukáv‘‘

Eva Navrátilová, Vlašim

Všehochuť /08.12.18
Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Marie Staňková, Pardubice

Škola vaření /07.12.18
Kapr s houbovými placičkami

Kapr s houbovými placičkami

Lenka Majorová, Zlín

Všehochuť /07.12.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
01_TitulPRD11_Cukrovi_nocode

Cukroví

Silně a lahodně
rohlíčky po domě voní,
stále voní.
Nikdo si nevšímá,
jak jeho dieta mění se v dým.
Nejenom k cukroví
strávníci hladoví se skloní a přivoní,
dejme si decinku,
za malou chvilinku
připijem pospolu
na veselou vánoční noc. 

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama