Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slezský bigos

Slezský bigos

4.3/5 Počet hodnocení: 11
Do 20 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3486 kcal
Bílkoviny 185 g
Sacharidy 201 g
Tuky 216 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poláci, od kterých bigos pochází, o něm tvrdí, že se má vařit tři dny a celkem sedm hodin. Nemáte-li na takové vyvařování čas nebo trpělivost, klidně jej připravte na jeden zátah. 

Suroviny

zelí kysané 700 g
slité, propláchnuté, slitou tekutinu uchovat
nejlépe z kližky, na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 1 ČL
střední, nadrobno
400 g
směs lesních hub čerstvé, nakrájené
např. z plece, na kostky
nakrájené
majoránka (drhnutá) 1 PL
promnutá
k podávání

Postup

1

Ve větším hrnci na rozpáleném sádle pár minut prohřejte připravené zelí. Přidejte hovězí maso, podlijte trochou vody a duste 30 minut. Osolte a přidejte všechno koření, cibuli a houby. Promíchejte, přiklopte a duste, po 2–3 hodinách odstavte a uložte do chladu.

2

Další den opět uveďte do varu, přidejte vepřové maso a škvarky. Duste zakryté zhruba 2 hodiny (podle potřeby můžete podlít vodou, aby byl obsah hrnce stále těsně ponořený), pak odstavte a opět uložte do chladu.

3

Třetí den přidejte klobásu a majoránku a opět přiklopené poduste. Vodu přilévejte opatrně – výsledná konzistence pokrmu by měla zůstat hustá, téměř bez tekutiny. Nakonec bigos dochuťte solí, pepřem a nálevem ze zelí. Podávejte s tmavým chlebem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč