Malé škvarkové koláčky chutnají skvěle teplé i studené.
Pavel Štrougal, Ústí nad Labem - Krásné Březno
Ingredience
- 400 g hladká mouka
- 200 g škvarky
- 20 g droždí
- 4 lžíce mléko
- 1 ks vejce
- 150 g kysaná smetana
- 2 lžíce sádlo
- 1 lžička cukr
- sůl, pepř
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Smícháme vlažné mléko, cukr, droždí, dvě lžíce mouky a necháme vzejít kvásek.
-
Na vál nasypeme zbylou mouku, přidáme škvarky, vejce, kysanou smetanu, sůl, špetku pepře, sádlo a kvásek. Zaděláme tužší těsto, které necháme v teple nejméně hodinu kynout. (nebo v lednici přes noc).
-
Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 6 mm a vykrájíme malá kolečka, která skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pagáčky necháme ještě krátce nakynout a potom je vložíme do středně předehřáté trouby a upečeme dozlatova.
Jsou skvělé teplé i studené.