Když je pečlivě narovnám na talíř, mizejí podstatně rychleji, než se pečou.
Dominika Legnerová, Česká Kamenice
Ingredience
- Na těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 40 g cukru moučky
- 1/8 droždí
- 100 ml mléka
- 2 žloutky
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
- 50 g másla
- 1 vanilkový cukr
- Na obalení:
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 lžička skořice
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do mísy dáme polohrubou mouku, uděláme důlek, do kterého dáme cukr a droždí, zalijeme vlažným mlékem a počkáme, než kvásek vzejde. Pak postupně přidáme žloutky, špetku soli, citronovou kůru, máslo a vanilkový cukr a zpracujeme těsto, které necháme vykynout.
-
Z vykynutého těsta vytvarujeme zatočené jidášky, krupicový cukr smícháme se skořicí a jidášky obalíme. Pak je narovnáme na plech, necháme ještě chvíli kynout a pečeme 15–20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Tip redakce
Místo obalení v cukru se skořicí můžeš jidášky upravit i jinak. Nejdříve je nech vychladnout, pak je rozkroj, namaž máslem nebo medem, obě části spoj a popraš moučkovým cukrem.