Jako oběd nebo večeře nasladko je nedostižný.
Alžběta Hrdinková, Chrudim
Ingredience
- 200 g kulatozrnné rýže
- 500 ml mléka
- 5 lžic cukru krupice
- 1 vejce
- 3 lžíce másla
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 plechovka meruněk
- špetka soli
- na vymazání formy máslo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Rýži uvaříme dle návodu v lehce osolené vodě, vodu slijeme. Rýži zalijeme mlékem a dáme znovu vařit, až se rýže rozvaří na kaši. Potom ji odstavíme z ohně, osladíme dvěma lžícemi cukru a přidáme žloutek. Zamícháme a necháme vychladnout.
-
Mezitím připravíme tvarohový krém. Smícháme změklé máslo, tvaroh a 2 lžíce cukru. Pokud je
potřeba, doředíme mlékem nebo šťávou z kompotu. -
Do máslem vymazané zapékací mísy navrstvíme rýžovou kaši, na ni tvarohový krém a nahoru naklademe okapané meruňky. Na ně dáme opět vrstvu tvarohu a nakonec vrstvu rýže. Nákyp pečeme přibližně 40 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Zatímco je nákyp v troubě, zbylý vaječný bílek vyšleháme dotuha se lžící cukru a asi v polovině pečení ho navrstvíme na nákyp. Vrátíme do trouby a dopečeme dorůžova.

Tip redakce
Místo meruněk můžeš na náplň použít jiné ovoce podle chuti, například broskve. Hotový nákyp lze při podávání poprášit kakaem nebo grankem, případně troškou cukru.