Děti jej přímo milují. Někdy jej připravuji také s meruňkami z kompotu. Pak přidávám i šťávu.
Marie Vávrová, Liberec
Ingredience
- 200 g jahod
- podle potřeby mléko (cca 1 l)
- špetka soli
- 300 ml kulatozrnné rýže
- 125 g másla
- 1 vamilkový cukr
- podle chuti cukr krupice
- 4 vejce
- trocha másla na vymazání pekáče
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Pěkné zralé jahody odstopkujeme, omyjeme a necháme dobře okapat. Potom je nakrájíme na plátky.
-
Mléko se špetkou soli necháme zahřát, do horkého mléka vsypeme propláchnutou rýži a za občasného míchání uvaříme hustou kaši, potrvá to asi 15 až 20 minut.
-
Odstavíme z ohně, přidáme máslo, vanilkový cukr, promícháme a podle chuti ještě dosladíme krupicovým cukrem. Necháme trochu vychladnout. Zatím oddělíme žloutky od bílků a ze tří bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky a sníh vmícháme do rýžové hmoty.
-
Polovinu hmoty pak urovnáme do zapékací misky nebo pekáče vymazaného máslem, poklademe plátky jahod, přikryjeme druhou polovinou rýžové hmoty a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 20 minut při teplotě 200 °C.
-
Mezitím vyšleháme dotuha poslední bílek se dvěma lžícemi cukru. Směs naneseme na rýžový nákyp, rovnoměrně rozetřeme a vše dopečeme dozlatova, tedy ještě asi 10 minut. Můžeme podávat. Každou porci ještě ozdobíme rozkrojenou jahodou, a pokud máme po ruce, tak i lístkem čerstvé meduňky nebo máty.