Reklama
Rýžový nákyp
Fotogalerie:

Rýžový nákyp

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Děti jej přímo milují. Někdy jej připravuji také s meruňkami z kompotu. Pak přidávám i šťávu.

Marie Vávrová, Liberec

Ingredience

  • 200 g jahod
  • podle potřeby mléko (cca 1 l)
  • špetka soli
  • 300 ml kulatozrnné rýže
  • 125 g másla
  • 1 vamilkový cukr
  • podle chuti cukr krupice
  • 4 vejce
  • trocha másla na vymazání pekáče

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

90 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Pěkné zralé jahody odstopkujeme, omyjeme a necháme dobře okapat. Potom je nakrájíme na plátky. 

  2. krok2

    Mléko se špetkou soli necháme zahřát, do horkého mléka vsypeme propláchnutou rýži a za občasného míchání uvaříme hustou kaši, potrvá to asi 15 až 20 minut. 

  3. krok3

    Odstavíme z ohně, přidáme máslo, vanilkový cukr, promícháme a podle chuti ještě dosladíme krupicovým cukrem. Necháme trochu vychladnout. Zatím oddělíme žloutky od bílků a ze tří bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky a sníh vmícháme do rýžové hmoty. 

  4. Polovinu hmoty pak urovnáme do zapékací misky nebo pekáče vymazaného máslem, poklademe plátky jahod, přikryjeme druhou polovinou rýžové hmoty a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 20 minut při teplotě 200 °C.

  5. Mezitím vyšleháme dotuha poslední bílek se dvěma lžícemi cukru. Směs naneseme na rýžový nákyp, rovnoměrně rozetřeme a vše dopečeme dozlatova, tedy ještě asi 10 minut. Můžeme podávat. Každou porci ještě ozdobíme rozkrojenou jahodou, a pokud máme po ruce, tak i lístkem čerstvé meduňky nebo máty.


Pošli recept! - Speciál - Užij si s námi jahody (16.4.2015)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Zajíc nadivoko

Zajíc nadivoko

Pokud máme staršího zajíce, měl by být naložený v mořidle 4–6 dní. Tomáš ...
Škola vaření /20.01.17
Třešňový džem

Třešňový džem

Víčka sklenic si můžeš barevně ozdobit.
Martina Najdrová,
Lomnice nad Lužnicí
...
Škola vaření /19.11.10
Pikantní hovězí guláš

Pikantní hovězí guláš

Guláš dělám nejraději z kližky, je šťavnatá.

Ludmila Vocílková, Příbram

Škola vaření /09.11.14
Dušená kapusta s uzeným masem

Dušená kapusta s uzeným masem

Bylo by škoda nepochutnat si na zelenině sklizené ze zahrady. Je plná vitaminů.
...
Škola vaření /16.08.12
Odpalované knedlíky

Odpalované knedlíky

Klidně přidej trochu čerstvého ovoce.

Zuzana Tichá, Chrudim

Škola vaření /21.04.17
Těstoviny se zelím

Těstoviny se zelím

Sladkou papriku můžeš nahradit pálivou.
Jaroslava Skoumalová, Třebíč
Škola vaření /27.12.11
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu