Reklama
Rýžový nákyp
Fotogalerie:

Rýžový nákyp

Dana Robová

Praha
Rýži nasladko už dělávala moje maminka. Vnoučata ji mají ráda. Dám navrch čerstvé ovoce, uvnitř je mléko, tak mám dobrý pocit, že mají docela zdravé jídlo.
Dana Robová, Praha

Ingredience

  • 2 hruška
  • 2 nektarinka
  • 400 g rýže
  • špetka sůl
  • 1 l mléko
  • 3 hřebíček
  • 2 cukr vanilkový
  • 2 lžíce cukr krupice
  • 150 g máslo
  • 1 citrón
  • 2 vejce

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Ovoce důkladně opláchneme, hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky, zbylé ovoce na tenké plátky.
  2. krok2 Rýži propláchneme a vsypeme do vařící lehce osolené vody. Dáme tolik vody, aby byla asi 3 centimetry nad hladinou rýže. Přidáme hřebíček a za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Přebytečnou vodu slijeme, hřebíček vyndáme a rýži zalijeme horkým mlékem.
  3. krok3 Za stálého míchání rýži dovaříme úplně doměkka. Přisypeme do ní 2 vanilkové cukry, 2 lžíce cukru krupice, přidáme kousek másla, nastrouháme kůru z jednoho citronu a promícháme. Přikryjeme pokličkou. Rýže tak dojde, více nabobtná i změkne. Necháme ji částečně vychladnout.
  4. Žloutky oddělíme od bílků a zamícháme je do prochladlé rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka vmícháme do sladké rýže.
  5. Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno rozetřeme polovinu rýže. Na ni naskládáme pokrájené ovoce. Přikryjeme vrstvou zbylé rýže. Povrch poklademe slabými plátky másla. Pokud nám zbylo ovoce, můžeme jím povrch ještě dozdobit. Dáme zapéct do trouby.
  6. Pečeme asi 45–50 minut při 150 °C, dokud se na povrchu nevytvoří krásně zlatavá krusta a dokud nákyp nezíská pevnou konzistenci.

Pošli recept! 10/2010 (15.9.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Vepřová haše

Vepřová haše

Pekli jsme prasátko, všechno maso se snědlo, ale hlava zbyla. Nakonec jsem z ní udělala ...
Škola vaření /08.10.13
Kysané hlávkové zelí à la Martinů

Kysané hlávkové zelí à la Martinů

Osvědčený způsob, jak si vytvořit vlastní zásoby.

Mária Kropáčová, Třebíč 

...
Škola vaření /29.10.16
Ořechové jidášky

Ořechové jidášky

Neboj se kynutého těsta, pracuje se s ním dobře.
Vlastimila Kušková, Žebrák
...
Škola vaření /19.07.10
Meruňková marmeláda

Meruňková marmeláda

Božena Pelhřimová, Luka nad Jihlavou

Škola vaření /07.08.18
Kapr na křenu

Kapr na křenu

Je trochu pikantní, proto ho mám rád.

Ondřej Dráteník, Litomyšl

Škola vaření /08.12.16
 

Nejnovější

Masové kuličky plněné kapustou

Masové kuličky plněné kapustou

Dají si je i odpůrci zeleniny Podle receptu Květy Raichlové z Bíliny
Za pár korun /21.09.19
Ořechové rohlíčky

Ořechové rohlíčky

Oblíbený recept babiček

Podle receptu Anežky Boudové

Škola vaření /21.09.19
Sendvič s avokádem a krůtí šunkou

Sendvič s avokádem a krůtí šunkou

Podle receptu

Petry Hromádkové z Brandýsa nad Labem

Vaříme express /21.09.19
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

Petra Kupková, Ostrava

Vaříme express /21.09.19
Dýňová kaše se zeleninou

Dýňová kaše se zeleninou

Lucie Šrámková, Praha

Vaříme express /21.09.19
Vepřový řízek na hruškách

Vepřový řízek na hruškách

Olina Velebilová, Sušice

Všehochuť /21.09.19
Polévka z dýně hokkaido

Polévka z dýně hokkaido

Irena Drdlíková, Most

Za pár korun /20.09.19
Konopný chlebíček

Konopný chlebíček

Miroslava Čiržová, Vávrovice

Škola vaření /20.09.19
Pupek nadivoko

Pupek nadivoko

Věra Sklenářová, Praha

Škola vaření /20.09.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Knedlíková kuchařka

Je to tak, knedlíky do českých jídelníčků prostě patří. Už ve škole nám dávají ovocné knedlíky, při slavnostnějších okamžicích si dopřejeme svíčkovou se šesti a během náročného týdne rodinu odbudeme knedlíkem s vajíčkem. Tím to však nemusí končit! Vyzkoušej jiné recepty i způsoby přípravy a uvidíš, že knedlíky jsou prostě nestárnoucím hitem.

více
special

Pošli recept Extra speciál

Také máte někdy chuť si uvařit čaj, usadit se do křesla, jen tak odpočívat a vzpomínat na dětství? Prázdniny u babičky, vůně, která se line z kuchyně... To byla slast! Připomeň si s naším speciálem toto nádherné období a uvař si něco dobrého. Třeba objevíš právě ten recept, na který už roky vzpomínáš a jehož chuť tě hned po prvním soustu pohladí po duši.

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama