Reklama
Reklama
Rýžový nákyp
Fotogalerie:

Rýžový nákyp

Dana Robová

Praha
Rýži nasladko už dělávala moje maminka. Vnoučata ji mají ráda. Dám navrch čerstvé ovoce, uvnitř je mléko, tak mám dobrý pocit, že mají docela zdravé jídlo.
Dana Robová, Praha

Ingredience

  • 2 hruška
  • 2 nektarinka
  • 400 g rýže
  • špetka sůl
  • 1 l mléko
  • 3 hřebíček
  • 2 cukr vanilkový
  • 2 lžíce cukr krupice
  • 150 g máslo
  • 1 citrón
  • 2 vejce

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Ovoce důkladně opláchneme, hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky, zbylé ovoce na tenké plátky.
  2. krok2 Rýži propláchneme a vsypeme do vařící lehce osolené vody. Dáme tolik vody, aby byla asi 3 centimetry nad hladinou rýže. Přidáme hřebíček a za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Přebytečnou vodu slijeme, hřebíček vyndáme a rýži zalijeme horkým mlékem.
  3. krok3 Za stálého míchání rýži dovaříme úplně doměkka. Přisypeme do ní 2 vanilkové cukry, 2 lžíce cukru krupice, přidáme kousek másla, nastrouháme kůru z jednoho citronu a promícháme. Přikryjeme pokličkou. Rýže tak dojde, více nabobtná i změkne. Necháme ji částečně vychladnout.
  4. Žloutky oddělíme od bílků a zamícháme je do prochladlé rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka vmícháme do sladké rýže.
  5. Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno rozetřeme polovinu rýže. Na ni naskládáme pokrájené ovoce. Přikryjeme vrstvou zbylé rýže. Povrch poklademe slabými plátky másla. Pokud nám zbylo ovoce, můžeme jím povrch ještě dozdobit. Dáme zapéct do trouby.
  6. Pečeme asi 45–50 minut při 150 °C, dokud se na povrchu nevytvoří krásně zlatavá krusta a dokud nákyp nezíská pevnou konzistenci.

Pošli recept! 10/2010 (15.9.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Bramborové kuličky s uzeninou

Bramborové kuličky s uzeninou

Výborná večeře pro všední dny. Martina Sklenářová, Vysoké Mýto
Škola vaření /08.09.12
Vepřové na česneku, špenát a knedlík

Vepřové na česneku, špenát a knedlík

Vylepšená klasika

Diana Valová, Domažlice

Škola vaření /11.02.18
Staročeské pekáče

Staročeské pekáče

Nesmíme dopustit, aby pokrmy našich babiček skončily v zapomnění.

Anna Veselá, ...

Škola vaření /22.03.15
Kynuté meruňkové knedlíky

Kynuté meruňkové knedlíky

S tvarohem jsou nejlepší, ale i mák je dobrý.

Jarmila Otřísalová, Staré ...

Škola vaření /22.08.17
Bezinkový likér

Bezinkový likér

Připomíná griotku, chutná lehce po kávě.
Lucie Strakošová, Trnávka
Škola vaření /25.10.11
Bůčková paštika

Bůčková paštika

Skvělá na namazání chlebíčků nebo jednohubek.

Dana Studentová, Liberec

Škola vaření /14.06.17
 

Nejnovější

Kapr s bramborovým salátem

Kapr s bramborovým salátem

Ověřená klasika Anna Habřinová, Sokolov
Škola vaření /23.12.18
Vídeňský řízek Diplomat

Vídeňský řízek Diplomat

Jarka Dlouhá, Brno

Všehochuť /20.12.18
Závitky z tresky s kaparovou omáčkou

Závitky z tresky s kaparovou omáčkou

Originální

Iva Hajná, Tábor

Všehochuť /19.12.18
Losos à la Capri s brambory

Losos à la Capri s brambory

Pro labužníky

Jindra Setřelová, Ostrov


Všehochuť /19.12.18
Ragú z kapra se zeleninou

Ragú z kapra se zeleninou

Kapr jak ho neznáš

Podle receptu Jany Sedláčkové z Lanškrouna

Zdravě a chutně /08.12.18
Čokoládový věnec

Čokoládový věnec

Vločky můžeš koupit

Podle receptu Veroniky Cháberové z Rokycan

Všehochuť /08.12.18
Katalánská roláda

Katalánská roláda

Aneb ‚‚cikánský rukáv‘‘

Eva Navrátilová, Vlašim

Všehochuť /08.12.18
Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Marie Staňková, Pardubice

Škola vaření /07.12.18
Kapr s houbovými placičkami

Kapr s houbovými placičkami

Lenka Majorová, Zlín

Všehochuť /07.12.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
01_TitulPRD11_Cukrovi_nocode

Cukroví

Silně a lahodně
rohlíčky po domě voní,
stále voní.
Nikdo si nevšímá,
jak jeho dieta mění se v dým.
Nejenom k cukroví
strávníci hladoví se skloní a přivoní,
dejme si decinku,
za malou chvilinku
připijem pospolu
na veselou vánoční noc. 

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama