Reklama
Rýžový nákyp
Fotogalerie:

Rýžový nákyp

Dana Robová

Praha
Rýži nasladko už dělávala moje maminka. Vnoučata ji mají ráda. Dám navrch čerstvé ovoce, uvnitř je mléko, tak mám dobrý pocit, že mají docela zdravé jídlo.
Dana Robová, Praha

Ingredience

  • 2 hruška
  • 2 nektarinka
  • 400 g rýže
  • špetka sůl
  • 1 l mléko
  • 3 hřebíček
  • 2 cukr vanilkový
  • 2 lžíce cukr krupice
  • 150 g máslo
  • 1 citrón
  • 2 vejce

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Ovoce důkladně opláchneme, hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky, zbylé ovoce na tenké plátky.
  2. krok2 Rýži propláchneme a vsypeme do vařící lehce osolené vody. Dáme tolik vody, aby byla asi 3 centimetry nad hladinou rýže. Přidáme hřebíček a za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Přebytečnou vodu slijeme, hřebíček vyndáme a rýži zalijeme horkým mlékem.
  3. krok3 Za stálého míchání rýži dovaříme úplně doměkka. Přisypeme do ní 2 vanilkové cukry, 2 lžíce cukru krupice, přidáme kousek másla, nastrouháme kůru z jednoho citronu a promícháme. Přikryjeme pokličkou. Rýže tak dojde, více nabobtná i změkne. Necháme ji částečně vychladnout.
  4. Žloutky oddělíme od bílků a zamícháme je do prochladlé rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka vmícháme do sladké rýže.
  5. Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno rozetřeme polovinu rýže. Na ni naskládáme pokrájené ovoce. Přikryjeme vrstvou zbylé rýže. Povrch poklademe slabými plátky másla. Pokud nám zbylo ovoce, můžeme jím povrch ještě dozdobit. Dáme zapéct do trouby.
  6. Pečeme asi 45–50 minut při 150 °C, dokud se na povrchu nevytvoří krásně zlatavá krusta a dokud nákyp nezíská pevnou konzistenci.

Pošli recept! 10/2010 (15.9.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Hlavička  se špenátem a kopřivami

Hlavička se špenátem a kopřivami

Recept se u nás dědí už několik generací. Jana Slámová, Opava
Škola vaření /31.03.14
Košíčky s pudinkem

Košíčky s pudinkem

Jsou podobné sladkým vdolečkům od mojí babičky.
Jana Horká, Písek
Škola vaření /05.01.09
Závin z bramborového těsta s masem

Závin z bramborového těsta s masem

Je výborný s kysaným zelím nebo se špenátem.

Markéta Mikulová, Jihlava

Škola vaření /30.03.16
Nočky se sladkou omáčkou

Nočky se sladkou omáčkou

Pokrm si můžeš ozdobit čerstvou mátou nebo jahodami.

Lenka Prachařová, Příbram

Škola vaření /12.06.17
Ořechové jidášky

Ořechové jidášky

Neboj se kynutého těsta, pracuje se s ním dobře.
Vlastimila Kušková, Žebrák
...
Škola vaření /19.07.10
Pletýnky

Pletýnky

 Podáváme je s různými pomazánkami.
Jarmila Válková, Zlín
Škola vaření /20.12.11
 

Nejnovější

Vepřové medailonky s cibulovou omáčkou

Vepřové medailonky s cibulovou omáčkou

Cibuli restujeme pomalu, aby se uvolnil a zkaramelizoval cukr, který je v ní ...
Vaříme express /23.10.17
Brokolicové karbanátky pečené v troubě

Brokolicové karbanátky pečené v troubě

Vždy když je to jen trochu možné, snažím se smažení vyhnout.

Romana Skučková, ...

Zdravě a chutně /23.10.17
Marcipánové ovečky

Marcipánové ovečky

V Irsku, kde jsem 2 roky žila, jsou ovečky s černými hlavičkami všude, kam se ...

Všehochuť /23.10.17
Taštičky s mandlovou nádivkou

Taštičky s mandlovou nádivkou

Náplň můžeš dochutit lžící džemu.

Kamila Záplavová, Brno

Sladký život /23.10.17
Utopenci

Utopenci

Švagr, který má rád hodně ostrá jídla, přidává ještě speciální superpálivé ...

Škola vaření /22.10.17
Masová roláda

Masová roláda

Jestli chceš opravdu zajímavý oběd, udělej jako přílohu kaši z batátů.

...

Všehochuť /22.10.17
Kyselica s krůpama

Kyselica s krůpama

Ochutnal jsem ji ve Vlčnově, je dost hustá.

Libor Velan, Bystřice pod Lopeníkem

Škola vaření /21.10.17
Sýrové bábovičky s ořechy

Sýrové bábovičky s ořechy

Použij tvrdý sýr výraznější chuti, například goudu, ementál apod.

Blanka ...

Vaříme express /21.10.17
Kořeněná směs zeleniny

Kořeněná směs zeleniny

Harissa je pikantní feferonková pasta.

Klára Rybáčková, Kladno

Zdravě a chutně /21.10.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special_1710_smal

Rychlé recepty

Začala škola, zahrada ještě plodí o sto šest, pěkné počasí stále láká k procházkám a času je málo.

více
pr_speciallretro

Extra speciál Retro kuchařka

Vědci potvrdili, že většina vzpomínek je spojená s nějakou vůní. Zkus zavřít oči a zavzpomínej na babiččinu kuchyni. Co se ti vybaví?

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama