Reklama
Rýžový nákyp
Fotogalerie:

Rýžový nákyp

Dana Robová

Praha
Rýži nasladko už dělávala moje maminka. Vnoučata ji mají ráda. Dám navrch čerstvé ovoce, uvnitř je mléko, tak mám dobrý pocit, že mají docela zdravé jídlo.
Dana Robová, Praha

Ingredience

  • 2 hruška
  • 2 nektarinka
  • 400 g rýže
  • špetka sůl
  • 1 l mléko
  • 3 hřebíček
  • 2 cukr vanilkový
  • 2 lžíce cukr krupice
  • 150 g máslo
  • 1 citrón
  • 2 vejce

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Ovoce důkladně opláchneme, hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky, zbylé ovoce na tenké plátky.
  2. krok2 Rýži propláchneme a vsypeme do vařící lehce osolené vody. Dáme tolik vody, aby byla asi 3 centimetry nad hladinou rýže. Přidáme hřebíček a za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Přebytečnou vodu slijeme, hřebíček vyndáme a rýži zalijeme horkým mlékem.
  3. krok3 Za stálého míchání rýži dovaříme úplně doměkka. Přisypeme do ní 2 vanilkové cukry, 2 lžíce cukru krupice, přidáme kousek másla, nastrouháme kůru z jednoho citronu a promícháme. Přikryjeme pokličkou. Rýže tak dojde, více nabobtná i změkne. Necháme ji částečně vychladnout.
  4. Žloutky oddělíme od bílků a zamícháme je do prochladlé rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka vmícháme do sladké rýže.
  5. Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno rozetřeme polovinu rýže. Na ni naskládáme pokrájené ovoce. Přikryjeme vrstvou zbylé rýže. Povrch poklademe slabými plátky másla. Pokud nám zbylo ovoce, můžeme jím povrch ještě dozdobit. Dáme zapéct do trouby.
  6. Pečeme asi 45–50 minut při 150 °C, dokud se na povrchu nevytvoří krásně zlatavá krusta a dokud nákyp nezíská pevnou konzistenci.

Pošli recept! 10/2010 (15.9.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Rizoto HR-MR-KUKU

Rizoto HR-MR-KUKU

Rizoto připravuji, když mi zbude uzené. Květa Kroupová, Praha
Škola vaření /12.05.10
Cibulové dalamánky

Cibulové dalamánky

Nejlepší jsou ještě teplé. Chutnají jen tak s máslem nebo jako křupavá příloha ...

Škola vaření /29.06.16
Cibulová  marmeláda

Cibulová marmeláda

Je výborná k sýrům a ke grilovanému masu.
V lednici vydrží měsíc. 

Olga ...

Škola vaření /30.10.16
Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

Pochutnává si na ní celá naše rodina.

Agáta Fischerová, Praha

Škola vaření /22.10.12
Krémová bramboračka

Krémová bramboračka

Krémová bramboračka podle babičky Helenky si v naší rodině už vydobyla nezastupitelné ...
Škola vaření /23.09.08
Koláče s tvarohem a povidly

Koláče s tvarohem a povidly

Bez práce nejsou koláče.

Saša (9 let) a Terezka (3 roky) Purovy, Úsov

Škola vaření /28.05.15
 

Nejnovější

Plněné ovocné kytičky

Plněné ovocné kytičky

Jarní pohlazení Podle receptu Lucie Šulcové z Roztok u Prahy
Všehochuť /05.04.18
Kroupy s hráškem a hlívou

Kroupy s hráškem a hlívou

Marie Vávrová, Liberec

Za pár korun /04.04.18
Bezinkové šampaňské

Bezinkové šampaňské

Jana Šímová, Mariánské Lázně

Všehochuť /04.04.18
Chřest se smetanovou omáčkou

Chřest se smetanovou omáčkou

Lucie Bradáčová, Hlinsko

Vaříme express /03.04.18
Banánové lívanečky

Banánové lívanečky

Podle receptu

Jitky Novákové z Lovosic

Zdravě a chutně /03.04.18
Pečený losos s mandlemi

Pečený losos s mandlemi

Pro babičku

Podle receptu Ivy Blažejové z Trutnova

Všehochuť /02.04.18
Knedlíky z polenty

Knedlíky z polenty

Hana Záběšáková, Praha

Všehochuť /02.04.18
Zvířátkové muffiny

Zvířátkové muffiny

Romana Hradecká, Tábor

Všehochuť /02.04.18
Sýrové kuličky v ředkvičkovém salátu

Sýrové kuličky v ředkvičkovém salátu

Zuzka má kromě Pošli recept! na povel ještě spoustu dalších časopisů. Řeší hlavně ...

Zdravě a chutně /01.04.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
special

Velikonoce

Velikonoce jsou tady! Příroda vytáhla svou duhovou paletu a připomněla nám, jak je toto období krásné. My hospodyňky se také nedržíme zpět a s barvičkami se vyřádíme na skořápkách vajec. A co muži? Ti zase trochu zmalují nás. Je to opravdu pestrá část roku! Přeji vám, ať si ji užijete ve zdraví se svými blízkými a nad něčím chutným k zakousnutí. Šťastné Velikonoce!

více
rychle_moucniky

Pošli recept extra speciál Rychlé moučníky

Poslední dobou často slýchám, že cukr je zabiják, nejhorší zlo ze všech zel. No dobře, určitě se nic nemá přehánět, ale přiznejme si, že pokud si občas dopřejeme nějakou sladkou dobrůtku, život hned vypadá tak nějak líp. Takový malý příjemný hřích, jako je vydařená bábovka, kousek štrúdlu, rolády či dortíku, určitě nikomu neuškodí. Tak se v klidu pusťte  do pečení a nechte si chutnat!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama