Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svatomartinské rohlíčky s mákem

Svatomartinské rohlíčky s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Svatomartinské rohlíčky s mákem

4/5 Počet hodnocení: 53
Více než hodinu Pro zkušené Na 30–35 rohlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5875 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 506 g
Tuky 405 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svatomartinské rohlíčky se pekly na cestu čeládce, která na začátku listopadu končila službu. Nám ale spíš než konec hospodářského roku připomínají díky pocukrování, že přijede svatý Martin na bílém koni! Kynuté svatomartinské rohlíčky můžete plnit makovou náplní, která je uvedena zde v receptu, ale také ořechovou náplní, která je neméně skvělá.

Suroviny

droždí čerstvé 20 g
mléko 200 g
vlažné
máslo 160 g
sůl
špetka
vejce 1 ks
prošlehané
na posypání
Na náplň
mák mletý 150 g
mléko 100 ml
máslo 1 plátek
perník 60 g
nastrouhaný
skořice 1 špetka
mletá
či cukr, podle chuti, na doslazení

Postup

1

Nejdříve připravte náplň. Mák smíchejte s mlékem, máslem, perníkem, skořicí a medem nebo cukrem. Krátce povařte.

2

Droždí rozdrobte do mléka a nechte vzejít kvásek. Máslo utřete s cukrem a žloutky, přidejte mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho vykynout, až zdvojnásobí objem.

Svatomartinské rohlíčky s mákem - náplň na těstě
ZDROJ: Apetit
3

Na pomoučněném vále těsto rozválejte na cca 3mm placku. Tu nakrájejte na čtverce o hraně 8–10 cm. Každý potom položte na plochu špičkou k sobě a rozválejte ho už jen ve směru k sobě a od sebe, aby vznikl jakýsi vysoký kosočtverec (viz obrázek 1).

Svatomartinské rohlíčky s mákem - rolování rohlíčků
ZDROJ: Apetit
4

Kosočtverec potřete celý náplní, jen špičku ponechte volnou a v polovině nožem překrojte na trojúhelník. Pak zarolujte od rovné strany směrem ke špičce (viz obrázek 2).

Svatomartinské rohlíčky s mákem - pečení rohlíčkú
ZDROJ: Apetit
5

Hotový rohlíček jemně ohněte a položte na plech vyložený pečicím papírem. Postup zopakujte se všemi rohlíčky (viz obrázek 3). Nechte ještě krátce nakynout. Pak je potřete vejcem a pečte 30 minut při 170°C. Horké rohlíčky posypte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč