Manžel je miluje, tak mu je peču pro radost.
Kateřina Crhová, Litoměřice
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 300 ml světlého piva
- 1 lžíce cukru
- 1 kostka droždí
- 1 vejce
- 100 g hery
- 1 lžička soli
- Na posypání:
- trocha máku, hrubozrnné soli a kmínu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mouku prosejeme do mísy, uděláme v ní důlek, nalijeme do něj trochu vlažného piva, přidáme cukr a droždí a necháme je vzejít. Pak vmícháme ve zbylém pivě rozšlehané vejce, sůl a rozehřátý zchladlý tuk.
-
Vypracujeme vláčné těsto a zakryté utěrkou ho necháme nakynout. Potom těsto prohněteme, rozdělíme na kousky, vyválíme z nich válečky, stočíme je do preclíků a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě chvilku kynout, potřeme pivem a posypeme mákem, solí nebo kmínem. Upečeme dozlatova.