Reklama
Pravé krkonošské kyselo
Fotogalerie:

Pravé krkonošské kyselo

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Alena Gebauerová, Praha

Ingredience

  • 1 chlebový kvásek
  • 2  l vody
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • sůl
  • 1 lžička másla

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. Kvásek, který se prodává, stačí asi na 4 l, já používám půlku a druhou si uložím do mrazničky. Kvásek namočíme do sklenice s vodou a asi za půl hodiny ho rozkvedláme, aby v něm nezůstaly žádné hrudky.

  2. Dáme vařit asi 250 ml vody, do které nasypeme sušené houby (je vhodné je den předem namočit) a kmín. Dusíme asi 15 minut.

  3. Poté pomalu za neustálého míchání vléváme přes cedník kvásek a za stálého míchání vaříme dalších 15 minut.

  4. Na sádle osmažíme pokrájenou cibuli a vejce a vmícháme je do uvařené polévky. Přidáme lžičku másla a vydatně osolíme, kyselo potřebuje hodně soli, a ještě krátce povaříme.

  5. Dříve se do této polévky ještě přidávaly loupané brambory vařené ve slupce, ale s nimi je opravdu dost hutná. Kyselo vydrží v lednici až týden a čím později ho jíme, tím je lepší.

Pošli recept! 3/2019 (4.2.2019)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Bramborové placky se zelným salátem

Bramborové placky se zelným salátem

Na večeři nebo jako vydatná svačina. Anna Slavíková, Zašová
Škola vaření /28.11.14
Salámoví kyseláci

Salámoví kyseláci

Jsou výborní pro „spravení“ chuti.

Květa Kroupová, Praha

Škola vaření /09.02.13
Cibulová  marmeláda

Cibulová marmeláda

Je výborná k sýrům a ke grilovanému masu.
V lednici vydrží měsíc. 

Olga ...

Škola vaření /30.10.16
Karásky

Karásky

Tradiční dobrota z kynutého těsta.

Martina Antalová, Odolena Voda

Škola vaření /17.12.12
Špekové knedlíky se zelím

Špekové knedlíky se zelím

Vydatná podzimní mňamka

Podle receptu Ivy Abrahámové z Prahy

Škola vaření /22.09.18
Vepřové s celerovou omáčkou

Vepřové s celerovou omáčkou

Spousta lidí nemá celer příliš v lásce, ale když se dobře upraví, je možné si ...

Škola vaření /19.02.15
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu