Posvícenské koláče
Fotogalerie:

Posvícenské koláče

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Ivana Zdvíhalová, Jablonec nad Nisou

Ingredience

  • Těsto:
  • 600 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • kůra z 1 omytého citronu
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g sádla
  • 120 g másla
  • na vymazání plechu olej
  • Na kvásek:
  • 2 kostky droždí
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • Na ozdobu + drobenka
  • roztopené máslo
  • rozinky
  • mandle
  • ořechy
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce másla
  • Náplně - maková, povidlová, tvarohová:
  • 150 g máku
  • 200 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce rumu
  • 150 g rozmíchaných povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 150 g tvarohu
  • 50 g rozinek namočených v rumu
  • 70 g cukru
  • dle chuti citronová kůra
  • 1 žloutek

Doba přípravy

Počet porcí

40

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Mouky přesejeme do větší mísy, osolíme, uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce s jedním žloutkem (druhý žloutek si ponecháme na pomazání). Přidáme vzešlý kvásek (do teplého oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít), mléko, citronovou kůru a cukr. Postupně těsto vypracováváme vařečkou a přidáváme rozehřáté máslo se sádlem.

  2. Vypracujeme hladké těsto a necháme je pod utěrkou na teplém místě vykynout. Pak těsto rozválíme, obráceným pomoučeným okrajem sklenice vykrajujeme malé koláčky.

  3. Okraje potřeme žloutkem a vnitřek naplníme nádivkami, posypeme buď drobenkou, nebo dozdobíme mandlemi, ořechy a rozinkami. Troubu předehřejeme na 180 °C a koláčky pečeme na pomazaném plechu asi 25 minut dorůžova, horké koláčky poléváme máslem a necháme vychladnout. Servírujeme posypané cukrem.

  4. Příprava náplní: maková náplň – rozemletý mák s mlékem povaříme asi 10 minut do zhoustnutí a odstavíme, přidáme cukr, skořici a rum. Tvarohová a povidlová náplň – ingredience smícháme.

Pošli recept! - Speciál - Podzimní pečení (16.10.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Broskvové knedlíky

Broskvové knedlíky

Sama už jsem pár let babičkou, a přesto dodnes využívám mnoho zkušeností, které jsem ...
Škola vaření /08.05.13
Guláš z modráků a holubinek

Guláš z modráků a holubinek

Dalibor Marounek, Roudnice nad Labem

Škola vaření /08.08.18
Medailonky s kapustou

Medailonky s kapustou

Podáváme s vařenými brambory.

Pavla Šašková, Kolín

Škola vaření /23.07.15
Plněné zemáky

Plněné zemáky

Je to zase něco jiného, přitom chutnají výborně. 
Dana Švarcová, 
...
Škola vaření /28.12.10
Nastavovaná kaše

Nastavovaná kaše

Vnučka si ve školní jídelně dala k obědu nastavovanou kaši. Moc si pochutnala a divila ...
Škola vaření /02.09.08
Špekové knedlíky se zelím a opečenou slaninkou

Špekové knedlíky se zelím a opečenou slaninkou

Ne zrovna dietní, ale i tak dobrý oběd.

Jana Boháčová, Děčín

Škola vaření /23.10.12
 

Nejnovější

Špenátové mističky

Špenátové mističky

Martina Hrubá, Kutná Hora
Škola vaření /23.04.19
Kuře na smetanové zelenině

Kuře na smetanové zelenině

Iva Trhoňová, Mouchnice

Za pár korun /17.04.19
Kuřecí rolky s pyré

Kuřecí rolky s pyré

Romana Rubášová, Klatovy

Škola vaření /17.04.19
Vaječné bábovičky

Vaječné bábovičky

Podle receptu

Romany Zelinkové z Rychnova nad Kněžnou

Vaříme express /17.04.19
Králík v marinádě

Králík v marinádě

Radka Vobecká, Roudnice

Všehochuť /17.04.19
Motýlci k nakousnutí

Motýlci k nakousnutí

Martina Antalová, Odolena Voda

Sladký život /17.04.19
Jehněčí kotlík

Jehněčí kotlík

Nedá ti moc práce

Patrik Hron, Chodov

Škola vaření /16.04.19
Jehněčí na bílém víně

Jehněčí na bílém víně

Veronika Poláčková, Mýto

Škola vaření /16.04.19
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
PRD03_Velikonoce_Nocode

Velikonoce

Velikonoce jsou svátky jara, obrození a probouzející se přírody. Vše začíná růst i vonět a každý najednou cítí přísun nové energie. Aby nám vydržela co nejdéle, je ideální si dopřát něco dobrého k snědku. Co takhle linecké cukroví, králičí stehýnka nebo salátek s jatýrky? Ať už si dopřejete cokoliv, hlavně vám přejeme krásné prožití svátků!

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama