Reklama
Posvícenské koláče
Fotogalerie:

Posvícenské koláče

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Ivana Zdvíhalová, Jablonec nad Nisou

Ingredience

  • Těsto:
  • 600 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • kůra z 1 omytého citronu
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g sádla
  • 120 g másla
  • na vymazání plechu olej
  • Na kvásek:
  • 2 kostky droždí
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • Na ozdobu + drobenka
  • roztopené máslo
  • rozinky
  • mandle
  • ořechy
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce másla
  • Náplně - maková, povidlová, tvarohová:
  • 150 g máku
  • 200 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce rumu
  • 150 g rozmíchaných povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 150 g tvarohu
  • 50 g rozinek namočených v rumu
  • 70 g cukru
  • dle chuti citronová kůra
  • 1 žloutek

Doba přípravy

Počet porcí

40

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Mouky přesejeme do větší mísy, osolíme, uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce s jedním žloutkem (druhý žloutek si ponecháme na pomazání). Přidáme vzešlý kvásek (do teplého oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít), mléko, citronovou kůru a cukr. Postupně těsto vypracováváme vařečkou a přidáváme rozehřáté máslo se sádlem.

  2. Vypracujeme hladké těsto a necháme je pod utěrkou na teplém místě vykynout. Pak těsto rozválíme, obráceným pomoučeným okrajem sklenice vykrajujeme malé koláčky.

  3. Okraje potřeme žloutkem a vnitřek naplníme nádivkami, posypeme buď drobenkou, nebo dozdobíme mandlemi, ořechy a rozinkami. Troubu předehřejeme na 180 °C a koláčky pečeme na pomazaném plechu asi 25 minut dorůžova, horké koláčky poléváme máslem a necháme vychladnout. Servírujeme posypané cukrem.

  4. Příprava náplní: maková náplň – rozemletý mák s mlékem povaříme asi 10 minut do zhoustnutí a odstavíme, přidáme cukr, skořici a rum. Tvarohová a povidlová náplň – ingredience smícháme.

Pošli recept! - Speciál - Podzimní pečení (16.10.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kapr pečený na cibuli

Kapr pečený na cibuli

Další recept na nejoblíbenější českou rybu. Anna Šušláková, Most
Škola vaření /19.03.17
Nadýchaný věnec

Nadýchaný věnec

Dělám jej místo tradičního mazance.

Božena Kolářová, Pouště

Škola vaření /29.03.17
Vepřová pečeně na zázvoru

Vepřová pečeně na zázvoru

Podáváme přelité šťávou, se zelím a noky.

Bohumila Šťastná, Praha

Škola vaření /21.01.17
Třešňový džem

Třešňový džem

Víčka sklenic si můžeš barevně ozdobit.
Martina Najdrová,
Lomnice nad Lužnicí
...
Škola vaření /19.11.10
Domácí linecké košíčky

Domácí linecké košíčky

Jsou prostě skvělé, lehoučké a dobré.

Veronika Vostrá, Cheb

Škola vaření /03.03.17
Pučálka s perníkem

Pučálka s perníkem

Je to staré, dnes již skoro zapomenuté jídlo.

Jitka Valeriánová, Písek

Škola vaření /04.06.14
 

Nejnovější

Švestkový koláč inspirován Hrdinou kuchyně

Švestkový koláč inspirován Hrdinou kuchyně

"V pořadu Hrdina kuchyně je pro mě spousta inspirativních receptů. Například mi ...
Sladký život /15.11.18
Piškotový koláč

Piškotový koláč

Soňa Julková, Dvůr Králové
Sladký život /14.11.18
Jablkové kobližky

Jablkové kobližky

Alena Rašková, Litvínov

Škola vaření /13.11.18
Dýňové lívanečky

Dýňové lívanečky

Zdravé a také chutné.

Podle receptu Petra Šípka z Prahy

Zdravě a chutně /12.11.18
Pečená jablka s nádivkou

Pečená jablka s nádivkou

Pavla Tichá, Kladno
Všehochuť /12.11.18
Kanec se šípkovou omáčkou

Kanec se šípkovou omáčkou

Podle receptu

Simony Brhelcové z Prahy

Škola vaření /11.11.18
Růžový salát s hrozny

Růžový salát s hrozny

Jolana Spěváčková, Rakovník

Zdravě a chutně /11.11.18
Steaky na červeném zelí

Steaky na červeném zelí

Jana Remková, Orlová
Všehochuť /11.11.18
Cheesecake s dýní a limetovými šnečky

Cheesecake s dýní a limetovými šnečky

Láká krásou i barvou.

Michaela Straková, Jeseník

Sladký život /11.11.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
01_TitulPRD11_Cukrovi_nocode

Cukroví

Silně a lahodně
rohlíčky po domě voní,
stále voní.
Nikdo si nevšímá,
jak jeho dieta mění se v dým.
Nejenom k cukroví
strávníci hladoví se skloní a přivoní,
dejme si decinku,
za malou chvilinku
připijem pospolu
na veselou vánoční noc. 

více
special

Pošli recept Extra speciál To nejlepší z drůbeže

Na otázku, co by si daly k obědu, odpovídaly moje děti vždycky naprosto jednoznačně – pečené kuřátko. Později si oblíbily slepici na paprice a ve věku teenagerů jim nejvíc šmakovaly nudličky z krůtího masa v pikantní omáčce. Drůbež u nás vždycky vedla a myslím si, že naše rodina rozhodně není jediná. Právě proto je tu speciál plný vašich nejoblíbenějších drůbežích receptů.!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama