Reklama
Posvícenské koláče
Fotogalerie:

Posvícenské koláče

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Ivana Zdvíhalová, Jablonec nad Nisou

Ingredience

  • Těsto:
  • 600 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • kůra z 1 omytého citronu
  • 120 g cukru krupice
  • 100 g sádla
  • 120 g másla
  • na vymazání plechu olej
  • Na kvásek:
  • 2 kostky droždí
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • Na ozdobu + drobenka
  • roztopené máslo
  • rozinky
  • mandle
  • ořechy
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce másla
  • Náplně - maková, povidlová, tvarohová:
  • 150 g máku
  • 200 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce rumu
  • 150 g rozmíchaných povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 150 g tvarohu
  • 50 g rozinek namočených v rumu
  • 70 g cukru
  • dle chuti citronová kůra
  • 1 žloutek

Doba přípravy

Počet porcí

40

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Mouky přesejeme do větší mísy, osolíme, uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce s jedním žloutkem (druhý žloutek si ponecháme na pomazání). Přidáme vzešlý kvásek (do teplého oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít), mléko, citronovou kůru a cukr. Postupně těsto vypracováváme vařečkou a přidáváme rozehřáté máslo se sádlem.

  2. Vypracujeme hladké těsto a necháme je pod utěrkou na teplém místě vykynout. Pak těsto rozválíme, obráceným pomoučeným okrajem sklenice vykrajujeme malé koláčky.

  3. Okraje potřeme žloutkem a vnitřek naplníme nádivkami, posypeme buď drobenkou, nebo dozdobíme mandlemi, ořechy a rozinkami. Troubu předehřejeme na 180 °C a koláčky pečeme na pomazaném plechu asi 25 minut dorůžova, horké koláčky poléváme máslem a necháme vychladnout. Servírujeme posypané cukrem.

  4. Příprava náplní: maková náplň – rozemletý mák s mlékem povaříme asi 10 minut do zhoustnutí a odstavíme, přidáme cukr, skořici a rum. Tvarohová a povidlová náplň – ingredience smícháme.

Pošli recept! - Speciál - Podzimní pečení (16.10.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Čočka s krupkami

Čočka s krupkami

Jí se na Nový rok, má zajistit dostatek peněz. Zdeněk Blahoš, Karviná
Škola vaření /24.01.17
Rýžový nákyp s meruňkami

Rýžový nákyp s meruňkami

Jako oběd nebo večeře nasladko je nedostižný.

Alžběta Hrdinková, Chrudim

Škola vaření /29.04.17
Moravský pivní guláš

Moravský pivní guláš

Vydatná pochoutka

Podle receptu Marie Smolíkové z Vrchlabí



Škola vaření /25.02.20
Chlebové bochánky II

Chlebové bochánky II

Moje babička pekla vynikající domácí chleba. To se mi už jako malé moc líbilo ...
Škola vaření /01.12.08
Hovězí s fazolkami na smetaně

Hovězí s fazolkami na smetaně

Zasytí a zahřeje i v sychravém podzimním počasí.

Anna Veselá, Žďár nad Sázavou

Škola vaření /23.09.14
Žitno-špaldový perník

Žitno-špaldový perník

Pečení je pro nás veliká zábava. 

Emma (3 roky) a Josef Jan (6 let) Hořčíkovi, ...

Škola vaření /28.10.12
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu