Co dodat - šťavnatá část hovězího s obsahem potřebného kolagenu.
Otto Plášek, Brno
Ingredience
- 750 g hovězí kližka
- 2 velké cibule
- 1 velká mrkev
- 1 svazek čerstvá petrželová nať (plocholistá)
- 3 snítky čerstvé oregano (dobromysl)
- dle chuti a potřeby sůl, pepř, vývar, vepřové sádlo
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Hovězí kližku si nakrájíme na silnější plátky a lehce na okraji nakrojíme, aby se nám příliš při dušení nekroutila. Plátky kližky potřeme olejem, opepříme a bohatě posypeme najemno nasekanou petrželovou natí smíchanou s nasekaným oregánem. Naložené maso dáme do chladu nejlépe na 24 hodin.
-
Do rozpáleného vepřového sádla vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit do lehce zlaté barvy. Maso v cibulovém základu opečeme a po jeho zatažení podlijeme vývarem a přidáme na kolečka nakrájenou mrkev. Hrnec s poklicí vložíme do rozpálené trouby a pomalu táhneme a maso tak dusíme, dokud není dle naší potřeby dostatečně měkké. Při dušení hlídáme množství vzniklé šťávy a přidáváme pak již jen trošku vody, aby nedošlo k vyvření a připálení masa.
-
Jakmile je maso měkké, tak ho vyndáme a silný výpek rozmixujeme ponorným mixerem do hladké omáčky. Přidáme 1,5 dl smetany na vaření a ještě promixujeme společně. Pro lesk a jemnost vložíme do hotové omáčky oříšek másla. Podáváme s napařeným houskovým knedlíkem.