Reklama
Plněné zemáky
Fotogalerie:

Plněné zemáky

Dana Švarcová

Je to zase něco jiného, přitom chutnají výborně. 
Dana Švarcová, 
Veselíčko u Lipníka nad Bečvou

Ingredience

  • 2 vejce
  • 200 g mouka hladká
  • 220 g cukr moučkový
  • 1 cukr vanilkový
  • 3-4 lžíce smetana
  • 1/4 lžičky citrónová kůra
  • 1 lžička soda
  • 100 ml mléko
  • 3 lžíce rum

Doba přípravy

Počet porcí

16

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Smícháme 2 žloutky‚ mouku‚ 100 g cukru‚ vanilkový cukr‚ smetanu‚ citronovou kůru a sodu a vypracujeme rukama těsto. Necháme ho chvíli odpočinout. 
  2. krok2 Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka‚ která vyskládáme na plech na pečicí papír a pečeme ve vyhřáté troubě na 180–190 °C asi 8–10 min. Zemáky se pečou rychle‚ je nutné je hlídat. 
  3. krok3 Kolečka se pečením malinko nafouknou. Upečená, ještě horká je vyjmeme z plechu a vydlabeme vnitřek. Těsto vykrajujeme nožem‚ jde to krásně. Vzniknou nám mističky, které necháme vychladnout. Vydlabané drobky rozdrtíme do misky. 
  4. Ve vodní lázni vyšleháme z bílků a 120 g cukru tuhý sníh, kterým vydlabané mističky plníme. Vždy spojíme dva kousky k sobě. 
  5. V nádobě smícháme mléko s rumem a do této směsi zemáky namáčíme, ale jen chviličku. Poté je hned vytáhneme a ze všech stran obalíme v drobečcích‚ které máme již odložené stranou. 
  6. Hotové zemáky necháme alespoň hodinu odležet v  chladu. Teprve potom je můžeme servírovat. 

    TIP: Místo smetany můžeš použít plnotučné mléko, zemáky pak budou o něco dietnější. 
    Sníh vlož i s nádobou do dřezu se studenou vodou. Mírně prošlehávej až do jeho úplného vychladnutí. 

Pošli recept! 9/2010 (11.8.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kuře s jablky a rozmarýnem

Kuře s jablky a rozmarýnem

Nejlepší přílohou jsou vařené brambory. Jana Satinská, Frýdek-Místek
Škola vaření /19.06.12
Králík na cibuli

Králík na cibuli

Radši mám čerstvého králíka od farmáře než mraženého z Číny, který se prodává v...

Škola vaření /23.01.17
Škvarkové pagáčky

Škvarkové pagáčky

Malé škvarkové koláčky chutnají skvěle teplé i studené.

Pavel Štrougal, Ústí ...

Škola vaření /19.07.13
Kuřecí extra placičky

Kuřecí extra placičky

Místo kaše dej jen chléb a zeleninu.
Martina Slámová, Karviná
Škola vaření /09.09.12
Štrúdl  s rozinkami

Štrúdl s rozinkami

Jablečná klasika u nás nikdy nezklame.

Iva Zenklová, Brno

Škola vaření /22.10.16
Lahodný mátový sirup

Lahodný mátový sirup

Sabina Vovsová, České Budějovice

Škola vaření /22.06.18
 

Nejnovější

Borůvkový koktejl

Borůvkový koktejl

Pavla Svobodová, Opava
Vaříme express /03.07.18
Sendviče s opečenou šunkou

Sendviče s opečenou šunkou

Na piknik nebo svačinku

Podle receptu Marie Krejčové z Brna

Vaříme express /03.07.18
Hovězí roláda s noky

Hovězí roláda s noky

Iva Papežová, Teplice

Všehochuť /03.07.18
Palačinky se špenátem

Palačinky se špenátem

Renata Slavíčková, Velké Popovice

Všehochuť /03.07.18
Prosciutto & fungi pizza

Prosciutto & fungi pizza

Kateřina Gajová, Brno

Všehochuť /03.07.18
Kuličky s koprem

Kuličky s koprem

Lenka Malá, Chomutov

Všehochuť /03.07.18
Zapečené houby se sýrem

Zapečené houby se sýrem

Hana Bílá, České Budějovice

Za pár korun /02.07.18
Krůtí s brusinkami

Krůtí s brusinkami

Jindřich Růžička, Praha

Za pár korun /02.07.18
Sýrové papriky

Sýrové papriky

Jde to i bez masa

Karolína Němečková, Praha

Vaříme express /02.07.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
letni_rychlovky

Letní rychlovky

Červen je prostě a jednoduše báječný měsíc. Léto je na samém začátku a ze všeho sálá optimismus. Příroda nám ze sebe dává to nejlepší a my máme potřebu její dary hltat plnými doušky. Ani se nám nechce trávit čas uvnitř domu. Co dávají v televizi, nás nezajímá... Jen chceme sedět venku, kochat se okolím a k tomu zakusovat něco dobrého, ale na přípravu časově nenáročného.

více
rychle_moucniky

Pošli recept Extra speciál Bylinky

Když jsem byla malá, bylinkový záhon na babiččině zahradě mi připadal jako malé voňavé království. Šťovík jsem si dávala místo žvýkačky, petržel nechyběla v žádné polévce, libečkem voněly vařené brambory, bez saturejky se neobešly luštěniny. Usínala jsem po meduňkovém čaji, osvěžila mě mátová limonáda. Kašel zaháněl bezinkový sirup, med z pampelišek pomáhal na rýmu. Žili jsme s bylinkami a užívali si je dosyta. Jsem ráda, že opět přišly do módy. Jsou totiž báječné, zkuste je taky!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama