Ingredience
- 2 vejce
- 200 g mouka hladká
- 220 g cukr moučkový
- 1 cukr vanilkový
- 3-4 lžíce smetana
- 1/4 lžičky citrónová kůra
- 1 lžička soda
- 100 ml mléko
- 3 lžíce rum
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Smícháme 2 žloutky‚ mouku‚ 100 g cukru‚ vanilkový cukr‚ smetanu‚ citronovou kůru a sodu a vypracujeme rukama těsto. Necháme ho chvíli odpočinout.
-
Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka‚ která vyskládáme na plech na pečicí papír a pečeme ve vyhřáté troubě na 180–190 °C asi 8–10 min. Zemáky se pečou rychle‚ je nutné je hlídat.
-
Kolečka se pečením malinko nafouknou. Upečená, ještě horká je vyjmeme z plechu a vydlabeme vnitřek. Těsto vykrajujeme nožem‚ jde to krásně. Vzniknou nám mističky, které necháme vychladnout. Vydlabané drobky rozdrtíme do misky.
-
Ve vodní lázni vyšleháme z bílků a 120 g cukru tuhý sníh, kterým vydlabané mističky plníme. Vždy spojíme dva kousky k sobě.
-
V nádobě smícháme mléko s rumem a do této směsi zemáky namáčíme, ale jen chviličku. Poté je hned vytáhneme a ze všech stran obalíme v drobečcích‚ které máme již odložené stranou.
-
Hotové zemáky necháme alespoň hodinu odležet v chladu. Teprve potom je můžeme servírovat.
TIP: Místo smetany můžeš použít plnotučné mléko, zemáky pak budou o něco dietnější.Sníh vlož i s nádobou do dřezu se studenou vodou. Mírně prošlehávej až do jeho úplného vychladnutí.