Reklama
Plněné zemáky
Fotogalerie:

Plněné zemáky

Dana Švarcová

Je to zase něco jiného, přitom chutnají výborně. 
Dana Švarcová, 
Veselíčko u Lipníka nad Bečvou

Ingredience

  • 2 vejce
  • 200 g mouka hladká
  • 220 g cukr moučkový
  • 1 cukr vanilkový
  • 3-4 lžíce smetana
  • 1/4 lžičky citrónová kůra
  • 1 lžička soda
  • 100 ml mléko
  • 3 lžíce rum

Doba přípravy

Počet porcí

16

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Smícháme 2 žloutky‚ mouku‚ 100 g cukru‚ vanilkový cukr‚ smetanu‚ citronovou kůru a sodu a vypracujeme rukama těsto. Necháme ho chvíli odpočinout. 
  2. krok2 Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka‚ která vyskládáme na plech na pečicí papír a pečeme ve vyhřáté troubě na 180–190 °C asi 8–10 min. Zemáky se pečou rychle‚ je nutné je hlídat. 
  3. krok3 Kolečka se pečením malinko nafouknou. Upečená, ještě horká je vyjmeme z plechu a vydlabeme vnitřek. Těsto vykrajujeme nožem‚ jde to krásně. Vzniknou nám mističky, které necháme vychladnout. Vydlabané drobky rozdrtíme do misky. 
  4. Ve vodní lázni vyšleháme z bílků a 120 g cukru tuhý sníh, kterým vydlabané mističky plníme. Vždy spojíme dva kousky k sobě. 
  5. V nádobě smícháme mléko s rumem a do této směsi zemáky namáčíme, ale jen chviličku. Poté je hned vytáhneme a ze všech stran obalíme v drobečcích‚ které máme již odložené stranou. 
  6. Hotové zemáky necháme alespoň hodinu odležet v  chladu. Teprve potom je můžeme servírovat. 

    TIP: Místo smetany můžeš použít plnotučné mléko, zemáky pak budou o něco dietnější. 
    Sníh vlož i s nádobou do dřezu se studenou vodou. Mírně prošlehávej až do jeho úplného vychladnutí. 

Pošli recept! 9/2010 (11.8.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Bramborové knedliky se špenátem

Bramborové knedliky se špenátem

Slanina s cibulkou je ideální kombinací. Veronika Šedivá, Beroun
Škola vaření /06.05.15
Dušená kapusta s uzeným masem

Dušená kapusta s uzeným masem

Bylo by škoda nepochutnat si na zelenině sklizené ze zahrady. Je plná vitaminů.
...
Škola vaření /16.08.12
Vývar s knedlíčky

Vývar s knedlíčky

Při nedělním obědě polévka nesmí chybět.

Marie Luhová, Trutnov

Škola vaření /11.11.13
Bramborové nočky

Bramborové nočky

Jsou výborné např. k uzenému masu.
Květa Kroupová, Praha
Škola vaření /23.12.11
Oříškový chléb s rajčatovou směsí

Oříškový chléb s rajčatovou směsí

Jestli máš domácí pekárnu, připrav si v ní těsto. Ovšem chleba dej raději péct do ...
Škola vaření /26.10.11
Koprová omáčka s vejcem

Koprová omáčka s vejcem

... a k tomu domácí  těstoviny, to nemá chybu.

Petr Nemanský, Nymburk

Škola vaření /04.10.16
 

Nejnovější

Medový bůček pečený na cibuli

Medový bůček pečený na cibuli

Podle receptu Marcely Hlavsové z Prahy
Škola vaření /17.01.18
Jablkové müsli řezy

Jablkové müsli řezy

Připraveno podle receptu

Michaely Pivoňkové z Krnova

Zdravě a chutně /17.01.18
Špagetový koláč

Špagetový koláč

Připraveno podle receptu

Kamily Nové z Hulína

Všehochuť /17.01.18
Prasátka

Prasátka

Soňa Kamenská, Banská Bystrica

Všehochuť /17.01.18
Pizza čtyři roční období

Pizza čtyři roční období

Upečeno podle receptu

Mirky Hejdové z Karlových Varů

Všehochuť /15.01.18
Hermelínový koláč

Hermelínový koláč

Připraveno podle receptu

Anny Douškové z Holic

Za pár korun /12.01.18
Tvarohový moučník s ovocem

Tvarohový moučník s ovocem

Milada Zámečníková, Děčín

Sladký život /12.01.18
Starodávné škvarkové koláčky

Starodávné škvarkové koláčky

Libor Velan, Bystřice pod Lopeníkem

Škola vaření /11.01.18
Koláč s vejci a špenátem

Koláč s vejci a špenátem

Božena Kolářová, Pouště

Vaříme express /11.01.18
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
special

Levné dobroty

Znáte rčení „za málo peněz hodně muziky“? Tato věta se pro mě po Vánocích stává kuchařskou mantrou. V lednu mi vždy připadá, že si moje fantazie vzala dovolenou a účet si fouká bolístky.

více
PosliRecept_extraspecial1712_copy

Pošli recept extra speciál Cukroví

Každý rok po svátcích se dušuji, že příští Vánoce pečení cukroví omezím na minimum. ‚‚Dva tři druhy a dost,‘‘...

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama