Reklama
Plněné zemáky
Fotogalerie:

Plněné zemáky

Dana Švarcová

Je to zase něco jiného, přitom chutnají výborně. 
Dana Švarcová, 
Veselíčko u Lipníka nad Bečvou

Ingredience

  • 2 vejce
  • 200 g mouka hladká
  • 220 g cukr moučkový
  • 1 cukr vanilkový
  • 3-4 lžíce smetana
  • 1/4 lžičky citrónová kůra
  • 1 lžička soda
  • 100 ml mléko
  • 3 lžíce rum

Doba přípravy

Počet porcí

16

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Smícháme 2 žloutky‚ mouku‚ 100 g cukru‚ vanilkový cukr‚ smetanu‚ citronovou kůru a sodu a vypracujeme rukama těsto. Necháme ho chvíli odpočinout. 
  2. krok2 Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka‚ která vyskládáme na plech na pečicí papír a pečeme ve vyhřáté troubě na 180–190 °C asi 8–10 min. Zemáky se pečou rychle‚ je nutné je hlídat. 
  3. krok3 Kolečka se pečením malinko nafouknou. Upečená, ještě horká je vyjmeme z plechu a vydlabeme vnitřek. Těsto vykrajujeme nožem‚ jde to krásně. Vzniknou nám mističky, které necháme vychladnout. Vydlabané drobky rozdrtíme do misky. 
  4. Ve vodní lázni vyšleháme z bílků a 120 g cukru tuhý sníh, kterým vydlabané mističky plníme. Vždy spojíme dva kousky k sobě. 
  5. V nádobě smícháme mléko s rumem a do této směsi zemáky namáčíme, ale jen chviličku. Poté je hned vytáhneme a ze všech stran obalíme v drobečcích‚ které máme již odložené stranou. 
  6. Hotové zemáky necháme alespoň hodinu odležet v  chladu. Teprve potom je můžeme servírovat. 

    TIP: Místo smetany můžeš použít plnotučné mléko, zemáky pak budou o něco dietnější. 
    Sníh vlož i s nádobou do dřezu se studenou vodou. Mírně prošlehávej až do jeho úplného vychladnutí. 

Pošli recept! 9/2010 (11.8.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Kněždubské krajance

Kněždubské krajance

Je to místní tradiční pokrm, který se dělával z toho, co doma zbylo. Někdy se ...
Škola vaření /08.08.14
Kulajda

Kulajda

Co rodina, to jiná verze této jihočeské polévky.

Alena Vytisková, Přelouč

Škola vaření /24.10.17
Kulajda

Kulajda

Moje neoblíbenější bílá polévka.

Vendula Nytrová, Nižní Lhoty

Škola vaření /09.09.12
Houbový kuba

Houbový kuba

Oblíbená klasika.

Jana Králíková, Most

Škola vaření /12.11.17
Voňavá zlatíčka pro děti

Voňavá zlatíčka pro děti

Moje vnučky jim říkají zlatíčka. Jsou to sice jen ‚‚obyčejné‘‘ šišky, ale ...
Škola vaření /27.10.08
Meruňková buchta s drobenkou

Meruňková buchta s drobenkou

V sezoně využívám čerstvé meruňky.

Lída Holubová, Pelhřimov

Škola vaření /11.07.17
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu