Reklama
Plněné zemáky
Fotogalerie:

Plněné zemáky

Dana Švarcová

Je to zase něco jiného, přitom chutnají výborně. 
Dana Švarcová, 
Veselíčko u Lipníka nad Bečvou

Ingredience

  • 2 vejce
  • 200 g mouka hladká
  • 220 g cukr moučkový
  • 1 cukr vanilkový
  • 3-4 lžíce smetana
  • 1/4 lžičky citrónová kůra
  • 1 lžička soda
  • 100 ml mléko
  • 3 lžíce rum

Doba přípravy

Počet porcí

16

Orientační cena

40 Kč

Postup přípravy

  1. krok1
    Smícháme 2 žloutky‚ mouku‚ 100 g cukru‚ vanilkový cukr‚ smetanu‚ citronovou kůru a sodu a vypracujeme rukama těsto. Necháme ho chvíli odpočinout. 
  2. krok2 Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka‚ která vyskládáme na plech na pečicí papír a pečeme ve vyhřáté troubě na 180–190 °C asi 8–10 min. Zemáky se pečou rychle‚ je nutné je hlídat. 
  3. krok3 Kolečka se pečením malinko nafouknou. Upečená, ještě horká je vyjmeme z plechu a vydlabeme vnitřek. Těsto vykrajujeme nožem‚ jde to krásně. Vzniknou nám mističky, které necháme vychladnout. Vydlabané drobky rozdrtíme do misky. 
  4. Ve vodní lázni vyšleháme z bílků a 120 g cukru tuhý sníh, kterým vydlabané mističky plníme. Vždy spojíme dva kousky k sobě. 
  5. V nádobě smícháme mléko s rumem a do této směsi zemáky namáčíme, ale jen chviličku. Poté je hned vytáhneme a ze všech stran obalíme v drobečcích‚ které máme již odložené stranou. 
  6. Hotové zemáky necháme alespoň hodinu odležet v  chladu. Teprve potom je můžeme servírovat. 

    TIP: Místo smetany můžeš použít plnotučné mléko, zemáky pak budou o něco dietnější. 
    Sníh vlož i s nádobou do dřezu se studenou vodou. Mírně prošlehávej až do jeho úplného vychladnutí. 

Pošli recept! 9/2010 (11.8.2010)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout
Share on Myspace

Další z rubriky

Sejkory

Sejkory

Když máme velké brambory, pečeme sejkory. Zuzana Holá, Semily
Škola vaření /19.01.16
Staročeská čočka

Staročeská čočka

Čočku jez na Velký pátek.

Žofie Červená, Strakonice

Škola vaření /01.04.13
Laň na houbách

Laň na houbách

Maso z laně je jemnější a šťavnatější.

Markéta Musilová, Koryčany

Škola vaření /29.10.16
Plněné rohlíky

Plněné rohlíky

Pohoštění pro přátele nebo jen tak k vínu.
Marcela Kaněrová, Náchod
Škola vaření /03.02.11
Halušky ‚‚po našem‘‘

Halušky ‚‚po našem‘‘

Chuť uzeného, hub a zelí vytvoří v ústech dokonalou harmonii.
Dalibor ...
Škola vaření /09.12.10
Prastará houbovka

Prastará houbovka

Je výborná s hovězím.
Lucie Michálková, Ostrava-Habrůvka
Škola vaření /17.10.11
 

Nejnovější

Pečený pikantní králík

Pečený pikantní králík

Nejlepší je nechat králíka naloženého v marinádě přes noc. Zuzana Travičková, ...
Škola vaření /27.06.17
Pohankové fašírky

Pohankové fašírky

Já je podávám s těstovinovým salátem.

Katarína Oelschlagerová, Ústí nad Labem

...
Zdravě a chutně /27.06.17
Plněné vepřové řízky

Plněné vepřové řízky

Do mouky lze přidat koření nebo bylinky.

Irena Majerová, Brno

Škola vaření /26.06.17
Jehněčí špízy

Jehněčí špízy

Grilujeme pomalu, aby bylo maso propečené.

Radim Slotek, Hradec Králové

Všehochuť /26.06.17
Noky se žampiony a uzeninou

Noky se žampiony a uzeninou

Noky si vždy koupím do zásoby, aby byly ve spíži stále k dispozici. Manžel pak vaří ...

Vaříme express /25.06.17
Pstruzi se žampiony

Pstruzi se žampiony

Ryby by měly být vypečené dozlatova.

Tereza Jarovská, Pelhřimov

Všehochuť /25.06.17
Placky z mladé cukety

Placky z mladé cukety

Ovoníš je trochou čerstvé majoránky.

Iveta Černohorská, Bechyně

Vaříme express /24.06.17
Bylinková vepřová roláda

Bylinková vepřová roláda

Do rolády někdy přidávám i míchaná vejce, je pak barevnější.

Markéta Halušková,...

Všehochuť /24.06.17
Pražma s citronem a bylinkami

Pražma s citronem a bylinkami

Díky tomu, že rybu budeš grilovat v alobalu, zůstane šťavnatá.

Lucie Hrušková, ...

Zdravě a chutně /23.06.17
 
send Pošlete nám
recept
radu
příběh
foto kuchyně
video
450,-

Za každý otištěný recept přidaný přes stránky Pošlirecept.cz dostanete

+

Každý měsíc můžete soutěžit o skvělé ceny!

arrow Přidat recept

Taky se vám stalo, že jste byli na návštěvě u přátel a zjistili jste, že mají nějaký super trik, který byste mohli v kuchyni využít? Každý z nás určitě nějaký zná, proč se tedy vzájemně nepoučit?

+

Napište nám o svých zkušenostech, pomůžete mnohým začátečníkům i zkušeným kuchařům!

arrow Přidat radu
300,-

Vaření občas přinese situace, před kterými bychom raději utekli. Po čase ale na trapas vzpomínáme s úsměvem. Zažili jste také při vaření něco, co vás vyvedlo z míry?

+

Napište nám i vy svůj příběh, pokud ho otiskneme v časopise, dostanete odměnu 300 Kč!

arrow Přidat příběh
300,-

Mate také rádi svou kuchyň? Cítíte se tam fajn a je to poznat i na vašem vaření? Pošlete nám fotografie a povídání, jaká jídla rádi vaříte a co se vám na vaší kuchyni líbí.

+

Máte nějaká zajímavá vylepšení? Napište nám! Po zveřejnění vašeho příspěvku v časopise od nás dostanete 300 Kč!

arrow Přidat kuchyň

Chcete i vy v celé parádě ukázat světu, jak se vaří u vás doma? Jaké máte úžasné recepty, tipy, triky? Je to snadné!

+

Natočte přípravu svých úžasných receptů na video a sdílejte je s ostatními. Podělte se o své umění, ať to všichni vidí!

arrow Přidat video
pr_special1707_copy

Léto na talíři

Léto je tu! Dny jsou plné slunečních paprsků a všichni je chceme nasávat plnými doušky.

více
pr_speciallretro

Extra speciál Retro kuchařka

Vědci potvrdili, že většina vzpomínek je spojená s nějakou vůní. Zkus zavřít oči a zavzpomínej na babiččinu kuchyni. Co se ti vybaví?

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama