Reklama
Pečeně z divočáka se slaninovými knedlíky
Fotogalerie:

Pečeně z divočáka se slaninovými knedlíky

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Světlana Klačková, Děčín

Ingredience

  • 500 g toastového chleba
  • 600 g kýty nebo plece z divočáka
  • 200 g slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • podle potřeby sůl, pepř a kmín
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 1 lžíce octa
  • špetka muškátového květu
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • podle potřeby strouhanka
  • 100 g sterilovaných lesních hub

Doba přípravy

Počet porcí

3

Orientační cena

300 Kč

Postup přípravy

  1. Toastový chléb nakrájíme na kostičky, rozložíme na plech, vložíme do trouby a opečeme dozlatova.

  2. Maso z divočáka opláchneme, podle potřeby odblaníme. Můžeme ho prošpikovat částí slaniny. Česnek utřeme se solí a maso potřeme, lehce opepříme a posypeme kmínem.

  3. V pekáči rozehřejeme sádlo, přidáme 50 g slaniny nakrájené na kostičky a rozpustíme ji. Maso ze všech stran opečeme. Potom pečeni podlijeme vodou, přidáme nakrájenou cibuli a ocet.

  4. Plech s toastovým chlebem vyjmeme a do předehřáté trouby dáme péct připravené maso. Pečeme při 200 °C asi 1,5–2 hodiny doměkka. Během pečení maso obracíme a přilíváme vodu.

  5. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a uchováme v teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme dvěma lžícemi hladké mouky, kterou orestujeme dohněda, podlijeme vodou, rozšleháme a povaříme. Do hotové šťávy přidáme scezené sterilované houby a podle chuti přisolíme.

  6. Zatímco se maso peče, připravíme slaninové knedlíky. Ve velkém hrnci orestujeme 150 g slaniny nakrájené na kostičky. Dvě lžíce slaniny odebereme, ke zbytku přidáme máslo a rozpustíme ho. Vše zalijeme mlékem, přidáme vejce, petrželku, dvě lžíce hladké mouky, podle potřeby sůl, špetku pepře, muškátového květu a směs promícháme. Dále přidáme opečený toastový chléb a vše důkladně promícháme. Pokud se nám zdá směs příliš řídká, zahustíme ji strouhankou. Ze směsi tvoříme malé kulaté knedlíky, které postupně vaříme v páře.

  7. Do velkého hrnce vložíme dva pařáky nebo kovovou misku a na ni pařák. Přidáme vodu a přivedeme k varu. Jakmile je v hrnci dostatečné množství páry, vložíme připravené knedlíky, přiklopíme poklicí a vaříme 8–10 minut. Hotové knedlíky vyjmeme, dolijeme vodu, přivedeme k varu a postup opakujeme.

  8. Knedlíky rozpůlíme a rozložíme na talíře. Přidáme plátky pečeného masa, přelijeme šťávou s houbami, posypeme orestovanou slaninou, ozdobíme například čerstvou majoránkou a podáváme se špenátem nebo s dušeným zelím.

Pošli recept! 10/2017 (4.9.2017)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Chlebová štóla

Chlebová štóla

Kdykoliv upeču tento chleba‚ tak se po něm jen zapráší. Vladimíra Wagnerová, ...
Škola vaření /03.02.11
Bramborové střapáče

Bramborové střapáče

Každý rok se nám na zahradě urodí spousta cuket, které je pak zapotřebí vhodným ...
Škola vaření /23.10.16
Povidlová palačinka

Povidlová palačinka

Milovníci máku by měli tento recept vyzkoušet.
Marie Marková, Uherský Brod
Škola vaření /23.08.12
Anežčiny buchty

Anežčiny buchty

České buchty stejně nemají konkurenci.
Martina Antalová, Odolena Voda
Škola vaření /14.02.11
Plněné vepřové řízky

Plněné vepřové řízky

Do mouky lze přidat koření nebo bylinky.

Irena Majerová, Brno

Škola vaření /26.06.17
Jatýrka na majoránce

Jatýrka na majoránce

Neboj se vnitřností

Podle receptu Jarmily Kozlíkové z Plzně

Škola vaření /22.01.19
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu