Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečené jehněčí kolínko se špenátem

Pomalu pečené jehněčí kolínko se špenátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pomalu pečené jehněčí kolínko se špenátem

4.6/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3536 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 256 g
Tuky 194 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pomalu pečená kolínka jsou tradiční hit české kuchyně, který nikdy neomrzí. Ale i ten nejověřenější recept se dá obléknoud do nového kabátu. Stačí kolínka doplnit sladkokyselými šalotkami a jemným smetanovým špenátem a máte pochoutku, která žádný milovník poctivé porce masa neodolá.

Suroviny

koupíte např. v Globusu
olivový olej 1 PL
+ trocha navíc na potření
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 4 stroužky
prolisované
špek 50 g
bílá uzená slanina, na kostičky
nakrájená nahrubo
rozmarýn 4 snítky
Na šalotky
malá, oloupaná
vinný ocet bílý 4 PL
Na špenát
nakrájená nadrobno
mírně povolený
strouhanka
na zahuštění, podle potřeby
česnek 2 stroužky
drcené
Dále na špenát
majoránka (drhnutá) 1 špetka
lze použít i nasekané čerstvé lístky (nemusí být)

Postup

1

Troubu předehřejte na 150°C.

2

Kolínka lehce potřete olivovým olejem, osolte, opepřete, potřete česnekem a vše do nich důkladně vmasírujte.

3

Do litinového pekáče vsypte nakrájený špek a nechte z něj vyškvařit tuk, na něj nasypte cibuli a přidejte rozmarýn a bobkové listy a chvilku opékejte, než se všechno rozvoní.

4

Potom vložte maso, podlijte trochou vody, zakryjte a dejte do trouby. Pomalu pečte asi 2,5 hodiny, během té doby kolínka otáčejte, podlévejte vodou podle potřeby a přelévejte výpekem.

5

Ke konci pečení odkryjte a dopečte dozlatova – maso by se mělo doslova rozplývat a oddělovat od kostí.

6

Mezitím na šalotky do rendlíku se silným dnem nasypte cukr a zahřívejte, až se cukr začne tavit. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a tekutý karamel nezačne tmavnout.

7

Do světle hnědého karamelu (měl by mít barvu a konzistenci tekutého medu) vmíchejte máslo a přidejte šalotky. Promíchejte a cibuli nechte asi 2 minuty opékat dozlatova a obalovat v karamelu.

8

Pak zalijte vínem, 100ml vody a octem. Osolte a opepřete, přikryjte poklicí, ztlumte a duste 20 minut doměkka. Občas promíchejte. Tekutina by se měla odpařit, pokud je potřeba, trochu vody zase přilijte.

9

V dalším rendlíku připravte špenát: Na másle opečte cibuli dozlatova, na ni dejte špenát a nechte ho rozehřát, potom přilijte smetanu a nechte odvařit nadbytečnou tekutinu nebo špenát zahustěte trochou strouhanky. Osolte, opepřete a vmíchejte česnek.

10

Nakonec můžete ozvláštnit trochou dobře promnuté majoránky nebo posypat čerstvou, máte-li ji.

11

Podávejte s kolínkem a šalotkami, jako příloha budou skvělé vařené brambory nebo jemné bramborové knedlíky.

NĚCO NAVÍC

  • České jehněčí maso má sezonu dvakrát do roka – na jaře a na podzim. V tu dobu si jím můžete hezky zpestřit jídelníček – jehněčí totiž nabízí nepřeberné možnosti úprav.
  • Pod pojmem jehněčí rozumíme maso zvířat do stáří 1 roku (přičemž ideální jateční věk je 6 měsíců), potom už se maso označuje jako skopové.
  • Pokud je jehněčí opravdu mladé, dobře upravené a servírované na nahřátých talířích, nemusíte mít z typické jehněčí chuti a vůně obavy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč