Ingredience
- 800 g jehněčí kýta
- 1 lžíce olej
- 3-4 stroužky česnek
- 1 lžíce hladká mouka
- 2 ks rozmarýn
- 800 g brambory
- petrželka na ozdobu
- 200 g špenát čerstvý
- 1 ks vejce
- 1 ks cibule
- česnek dle chuti
- dle chuti muškátový oříšek
- sůl a pepř podle chuti
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Kýtu omyjeme a rozporcujeme na jednotlivé kusy. Maso osolíme, opepříme a opečeme na pánvi ze všech stran. Tak zajistíme, že si maso uchová maximum šťávy.
-
Cibuli nakrájíme na kostky a vložíme do pekáčku. Přidáme na tenké plátky pokrájený česnek a mírně podlijeme vodou, asi 0,5 cm. Na cibuli vložíme opečenou kýtu a rozmarýnové lístky. Pečeme při 100 °C zhruba 1 hodinu.
-
Upečené maso vyjmeme, cibuli zaprášíme moukou a restujeme do zlatohnědé barvy, asi 5 minut. Pak zalijeme vodou a dalších 5 minut provaříme. Hotovou omáčku ještě dochutíme solí a pepřem.
-
Brambory pečlivě očistíme, oloupeme a překrájíme. Uvaříme je v osolené vodě doměkka. Na talíři je ozdobíme jemně sekanou petrželkou.
-
Špenátové listy důkladně opereme, protože velice často obsahují zbytky písku.
-
Cibuli nakrájíme na jemné kostky a zpěníme ji na oleji, přidáme k ní špenátové listy a prolisovaný česnek. Krátce podusíme, dochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Na závěr ještě vmícháme vejce.