Spotřebuji i podřadnější druhy masa.
Jana Dlasková, Hodonín
Ingredience
- Ingredience
- 500 g vepřové maso (jazyk, kousek bůčku, podbradek, hlava, ledvinky)
- trocha sůl
- 4 kuličky pepř a nové koření
- 2 bobkový list
- 1 velká mrkev
- 1 petržel
- 40 g celer
- 1 cibule
- 40 g trhané krupky nebo rýže
- 2 stroužky česnek
- trocha mletý pepř
- špetka majoránka
- snítka petrželka
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Maso dobře očistíme od štětin, jemné štětinky opálíme nad plamenem. Čisté maso zalijeme studenou vodou se solí, celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a zvolna vaříme dvě hodiny i déle, až je maso měkké. Polévku necháme ustát, po částečném zchladnutí silnější vrstvu sádla z povrchu sebereme lžící, dá se využít při jiném vaření.
-
Vyndáme uvařené maso, obereme je od kostí a pokrájíme na kousky. Do polévky je ale zatím nevracíme. Do vývaru přidáme očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a přepůlenou cibuli a vše vaříme do změknutí. Přidáme také krupky nebo rýži a nasekaný česnek.
-
Když je zelenina měkká, vyndáme ji z polévky a stejně jako maso nakrájíme na menší kousky. Potom zeleninu i maso vložíme zpět do hrnce a podle chuti přidáme sůl, pepř a mezi prsty rozdrcenou majoránku. Polévku ještě ozdobíme petrželkou.