Ingredience
- Chléb
- 300 g mouka hladká
- 100 g ořechy nasekané najemno
- 1 lžička sůl
- 1 lžička kmín
- 1 droždí sušené
- na zadělání voda
- 1 vejce
- 2-3 sádlo
- 150 ml podmáslí
- Směs
- 2 lžíce olej olivový
- 1 lžíce ocet vinný
- 1 lžíce cukr pískový
- rajčata sůl a pepř podle chuti
- cibule velká 4
- pažitka 1
- 1 svazek
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Ve velké zadělávací míse smícháme hladkou mouku, nasekané ořechy, sůl, kmín a sušené droždí. Vše promícháme a přidáme vejce, přepuštěné sádlo a podmáslí, ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Pokud se nám bude zdát příliš hutné, přidáme vodu. Necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu.
-
Po nakynutí přendáme chlebové těsto do vymazané pečicí formy a opět necháme dokynout. Poté shora ostrým nožem nařízneme a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme při 200 °C. V průběhu pečení můžeme chléb několikrát potřít vodou – bude tak křupavější.
-
Upečený chléb necháme ve formě lehce zchladnout a teprve asi po 15 minutách ho vyklopíme z formy.
-
Podáváme s rajčatovou směsí. Rajčata, cibuli a pažitku nakrájíme, smícháme s cukrem, olejem a octem. Dochutíme solí a pepřem.
TIP: Do chlebového těsta přidej hrst bylinek – např. petržel, libeček, medvědí česnek.