Bábovka je královnou všech svátečních odpolední. Tahle ořechová bábovka je díky pořádné dávce vlašských ořechů, jogurtu a rostlinnému oleji nejen chuťově bohatá, ale také krásně vláčná. A přesně taková má dokonalá bábovka být – kyprá, vláčná a šťavnatá. Recept na olejovou bábovku můžete i lehce obměnit, příště zkuste vlašské ořechy nebo jejich část nahradit lískovými oříšky nebo mandlemi.
Suroviny
Postup
Máslem vymažte a hrubou moukou vysypte střední bábovkovou formu. Troubu předehřejte na 170 °C.
Do mísy dejte žloutky, 100 g cukru a vanilkový cukr a šlehejte elektrickým šlehačem do pěny, pak vešlehejte olej a jogurt.
Mleté ořechy smíchejte s prosátou moukou, kypřicím práškem, solí a skořicí a přidejte do tekuté směsi. Z bílků a zbytku cukru vyšlehejte sníh a jemně jej stěrkou vmíchejte do těsta.
Hotové těsto vlijte do připravené formy a vložte do trouby. Pečte spíše ve spodní části trouby zhruba 50 minut. Hotovou bábovku nechte chvíli chladnout ve formě a pak ji opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Připravte polevu. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu s máslem a teplou polevu přelijte přes vršek zcela vychladlé bábovky. Posypte sekanými ořechy a nechte polevu úplně zatuhnout, pak krájejte a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Pokud si chcete práci na bábovce ulehčit nebo spěcháte, použijte celé balení kypřicího prášku, žloutky a bílky neoddělujte a rovnou je dlouho a pořádně šlehejte s celou dávkou cukru (zhruba 5 minut). Bábovka bude i tak moc dobrá. Místo másla můžete na polevu vyzkoušet i kokosový olej: na 100 g čokolády použijte 1/2 lžíce kokosového oleje. Poleva je s ním efektně lesklá.