Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechová bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 257
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 střední bábovkovou formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6427 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 451 g
Tuky 455 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bábovka je královnou všech svátečních odpolední. Tahle ořechová bábovka je díky pořádné dávce vlašských ořechů, jogurtu a rostlinnému oleji nejen chuťově bohatá, ale také krásně vláčná. A přesně taková má dokonalá bábovka být – kyprá, vláčná a šťavnatá. Recept na olejovou bábovku můžete i lehce obměnit, příště zkuste vlašské ořechy nebo jejich část nahradit lískovými oříšky nebo mandlemi. 

Suroviny

na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
vejce 4 ks
žloutky a bílky odděleně
rostlinný olej 150 ml
mleté
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
sůl
skořice 1 špetka
Na polevu
tmavá čokoláda 100 g
nalámaná
nasucho opražené, nasekané, na posypání

Postup

1

Máslem vymažte a hrubou moukou vysypte střední bábovkovou formu. Troubu předehřejte na 170 °C.

2

Do mísy dejte žloutky, 100 g cukru a vanilkový cukr a šlehejte elektrickým šlehačem do pěny, pak vešlehejte olej a jogurt. 

3

Mleté ořechy smíchejte s prosátou moukou, kypřicím práškem, solí a skořicí a přidejte do tekuté směsi. Z bílků a zbytku cukru vyšlehejte sníh a jemně jej stěrkou vmíchejte do těsta. 

4

Hotové těsto vlijte do připravené formy a vložte do trouby. Pečte spíše ve spodní části trouby zhruba 50 minut. Hotovou bábovku nechte chvíli chladnout ve formě a pak ji opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce. 

5

Připravte polevu. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu s máslem a teplou polevu přelijte přes vršek zcela vychladlé bábovky. Posypte sekanými ořechy a nechte polevu úplně zatuhnout, pak krájejte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pokud si chcete práci na bábovce ulehčit nebo spěcháte, použijte celé balení kypřicího prášku, žloutky a bílky neoddělujte a rovnou je dlouho a pořádně šlehejte s celou dávkou cukru (zhruba 5 minut). Bábovka bude i tak moc dobrá. Místo másla můžete na polevu vyzkoušet i kokosový olej: na 100 g čokolády použijte 1/2 lžíce kokosového oleje. Poleva je s ním efektně lesklá. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč