Květa Kroupová, Praha
Ingredience
- 500 ml mléka
- špetka soli
- 100 g másla
- 350 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 15–20 švestek
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mléko slabě osolíme a svaříme s máslem. Přidáme všechnu mouku a mícháme, až vznikne husté těsto, které se nelepí ani na vařečku, ani na kastrol.
-
Necháme ho zchladnout a přidáváme postupně vejce, která zapracujeme do hmoty, až je těsto opět celistvé a hladké.
-
Na pomoučeném vále si uděláme z těsta slabý váleček, který nakrájíme na 3cm kousky. Rukama roztáhneme na placičku, do které zabalíme švestku a zakulatíme. Hotové knedlíky dáme do vařící vody a vaříme je podle velikosti asi 5–8 minut.
-
Zpočátku varu je promícháme, aby se odlepily ode dna. Po uvaření (když vyplavou na povrch) je propíchneme vidličkou a podáváme posypané mletým mákem s cukrem a omaštěné máslem.