Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Moravský vrabec se špenátem

Moravský vrabec se špenátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Moravský vrabec se špenátem

4.4/5 Počet hodnocení: 19
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2386 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 47 g
Tuky 185 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Moravský vrabec je klasika všech klasik. Lahodné kousky masa, špenát s česnekem a cibulkou a bramborové knedlíky v sobě skrývají pořádnou porci nostalgie.

Suroviny

na kostky 3x3 cm
bůček 200 g
bez kostí
nadrobno
česnek 5 stroužků
kmín 1 ČL
sůl a pepř
vývar
nebo voda na podlévání
Na špenát
mražený krájený
nadrobno
česnek 2 stroužky
nadrobno
K podávání

Postup

1

Do pekáčku dejte cibuli a 4 stroužky česneku nakrájené na plátky.

2

Maso osolte, opepřete a pokmínujte. Vložte do pekáčku, podlijte pivem, zakryjte alobalem nebo přiklopte a pečte v troubě na 200°C 40 minut.

3

Odstraňte alobal a pečte doměkka a dočervena dalších asi 30 minut. Občas zamíchejte a podle potřeby podlijte vodou nebo vývarem.

4

Než se maso upeče, připravte si knedlíky a špenát. Na másle zpěňte cibuli s prolisovaným česnekem, přidejte špenát, osolte, podlijte smetanou a duste přiklopené, až se rozmrazí.

5

Když je maso téměř hotové, šťávu případně dosolte, mírně zahustěte moukou rozmíchanou v 50 ml studené vody a dejte ještě na 20 minut do trouby zhoustnout.

6

Vyjměte pekáč z trouby a vmíchejte 1 prolisovaný stroužek česneku. Podávejte se špenátem a knedlíkem.

RADA ŠÉFKUCHAŘE

Maso bude ještě šťavnatější, když ho před vložením do trouby krátce osmahnete. Výborný špenát připravíte, když 100 g protlaku podusíte na cibuli a česneku jako v základním receptu, dobře osolíte a zahustíte jíškou. Pak vmíchejte 300 g povoleného mraženého listového špenátu (nebo použijte čerstvý) a už jen krátce prohřejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

02.01.2018 23:59

400 g špenátu (mraženého) rozhodně není porce pro 4 osoby, vyjde sotva na dvě porce. Jinak skvělý recept, děkuji.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč