Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Moldavské placky s máslovou dýní

Moldavské placky s máslovou dýní

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2202 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 431 g
Tuky 39 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dýně se hodí pro všechny příležitosti – jemná chuť je předurčuje pro použití do sladkých i slaných receptů a zářivá barva vám vždycky zvedne náladu! 

Suroviny

dýně 500 g
máslová či muškátová, oloupaná, zbavená semen, nastrouhaná nahrubo
možno méně, podle chuti
slunečnicový olej 2 PL
nebo více, podle potřeby
Na těsto
kefír 125 g
možno nahradit podmáslím nebo syrovátkou
slunečnicový olej ¼ PL
vinný ocet bílý ¼ PL
bílý
sůl ¼ ČL
navíc na poprášení
necelá

Postup

1

Nastrouhanou dýni promíchejte v míse s cukrem a nechte stát, zatímco budete připravovat těsto. Ve velké míse prošlehejte vidličkou kefír (podmáslí nebo syrovátku), olej, ocet, cukr a sůl.

2

Mouku prosejte s jedlou sodou, pak ji znovu prosejte k ochucenému kefíru a propracujte. Těsto by mělo být měkké a nadýchané. Je-li těsto lepivé, silně pomoučněte vál a pak na něm těsto prohněťte, aby přijalo další mouku. Správně připravené těsto se vám nebude lepit na ruce, ale bude měkké. Těsto rozdělte na 4 díly a na pořádně pomoučněném válu je po jednom rozválejte na kola o průměru 20 cm.

3

Na plátu těsta rozprostřete část oslazené dýně. Pak vezměte na jednom místě okraj těsta a přeložte ho do středu, potom vezměte okraj předchozího skladu a opět ho přeložte směrem do středu, pokračujte po celém obvodu (cílem je utvořit alespoň 7 skladů, aby náplň držela uvnitř). Placka by teď měla připomínat zploštěný měšec. Všechny cípy uprostřed důkladně přitiskněte, pak povrch ,měšce lehce poprašte moukou a zploštěte pomocí válečku. Zopakujte se zbývajícími plackami.

4

Připravené placky opečte v pánvi na slunečnicovém oleji dozlatohněda. Můžete je také potřít olejem a opéct pod grilem. Podávejte doplněné řeckým jogurtem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč