Reklama
Modravské koláče
Fotogalerie:

Modravské koláče

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Nejlepší jsou ještě teplé

Věra Benešová, Tábor

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 300 ml mléka
  • 120 g cukru
  • 60 g droždí
  • 150 g 100% tuku nebo napůl máslo a sádlo
  • 2 vejce a 2 žloutky + 1 žloutek na potření
  • různé náplně
  • mandle a rozinky na ozdobu
  • tuk na plech

Doba přípravy

Počet porcí

30

Orientační cena

150 Kč

Postup přípravy

  1. Mouky prosejeme do mísy a osolíme. Z teplého mléka, lžičky cukru, lžičky mouky a droždí zaděláme kvásek a necháme ho vzejít. Vlijeme ho k mouce, promícháme, vklepneme vejce, přidáme žloutky, změklý tuk, zbylý cukr a mléko a vypracujeme hladké těsto.

  2. Dáme ho do mísy, posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Pak vyválíme kulaté koláče, potřeme je nádivkami (například makovou, tvarohovou, jablečnou, ořechovou) a povidly (švestkovými, hruškovými, jablečnými), ozdobíme půlkami loupaných mandlí, dáme na tukem vymazaný plech a necháme ještě asi 20 minut vykynout.

  3. Potom potřeme okraje koláčů rozšlehaným žloutkem, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova.

Pošli recept! 3/2019 (4.2.2019)

Sdílejte: Twitter Facebook Vytiskněte si: Tisknout Tisknout
Tisknout

Další z rubriky

Šťáva z bezinkových květů

Šťáva z bezinkových květů

Koláče pronikavě aromatických květů najdeš při každé procházce přírodou. Neváhej,...
Škola vaření /24.07.09
Mazanec s mandlemi

Mazanec s mandlemi

Lída Guk, Pelhřimov

Škola vaření /13.03.18
Beskydský bigos

Beskydský bigos

Pořádně sytá dobrota

Podle receptu Petry Zlámalové z Klatov

Škola vaření /17.02.20
Vývar s kroupami

Vývar s kroupami

Můžeš použít malé krupky, rychle změknou.

Eva Slaninová, Pardubice

Škola vaření /20.05.17
Hovězí s mrkví a houbami

Hovězí s mrkví a houbami

Ivana Pavlíková, Praha

Škola vaření /25.09.19
 

Nejnovější

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Jak vybrat pánev, na které bude radost vařit

Keramické, nerezové, teflonové nebo z litiny. Pánví a pánviček je spousta druhů, ...
Všehochuť /02.04.20
Roláda s kopřivami

Roláda s kopřivami

Pavla Hrubá, Praha

Škola vaření /28.03.20
Čokoládové kraslice

Čokoládové kraslice

Lada Nováková, Svitavy

Všehochuť /28.03.20
Velikonoční ovečka

Velikonoční ovečka

Svěží chuť jara

Podle receptu Evy Šebestové z Uherského Brodu

Sladký život /28.03.20
Lahodný beránek

Lahodný beránek

Lucie Zubatá, Vnorovy

Sladký život /28.03.20
Králičí stehna s hráškovým pyré

Králičí stehna s hráškovým pyré

Skvělá kombinace chutí

Podle receptu Mileny Šímové ze Stříbra

Škola vaření /27.03.20
Piškotová lízátka

Piškotová lízátka

Hana Šátralová, Praha

Všehochuť /27.03.20
Slavnostní věnec

Slavnostní věnec

Ozdobí sváteční tabuli


Podle receptu Svatavy Hudcové z Mohelnice

Všehochuť /27.03.20
Ihned měkké perníčky

Ihned měkké perníčky

Jana Boháčová, Chudobín

Všehochuť /27.03.20
 
Reklama
Knedlíková kuchařka

Speciální vydání

Ať už využijete úrodu ze své zahrady nebo zavítáte někam na trh či do obchodu, určitě nepřijde jediný kousek ovoce nazmar. Přinášíme ti totiž recepty na sladké moučníky, nepečené dezerty a samozřejmě skvělé tipy na marmelády a kompoty. Je jen na vás, který vyzkoušíte, ale určitě ani u jednoho nešlápnete vedle. Dobrou chuť!

více
special

Pošli recept Extra speciál

Vážení a milí čtenáři, připravili jsme pro vás další extra-speciální vydání časopisu Pošli recept!. Tentokrát jsme ho sestavili z vašich nejoblíbenějších sladkých receptů, o které si k nám do redakce píšete. Věříme, že se vám budou líbit a že budou mít úspěch u vašich blízkých i u hostů, jimž je nabídnete. Přejeme hodně zdaru při pečení a především dobrou chuť!

více
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Close icon

přejít na web

Odebírejte náš NEWSLETTER

Posli recept logo

Váš e-mail

Přihlášením k newsletteru souhlasíte s Obchodními podmínkami Burda a potvrzujete, že jste se seznámili se Zásadami ochrany soukromí Burda International CZ s.r.o.

Na váš e-mail jsme odeslali odkaz pro potvrzení odběru novinek.

zpět na hlavní stranu