Podle receptu
Marcely Hlavsové z Prahy
Ingredience
- 5 cibulí
- 1 kg vepřového bůčku bez kosti s kůží
- dle potřeby olej
- dle chuti sůl a pepř
- 2 lžíce medu
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Cibule oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Všechnu rozložíme na dno pekáčku.
-
Ostrým nožem mělce nařízneme kůži na bůčku v rozestupech přibližně dva centimetry. Povrch masa mírně potřeme olejem, posypeme solí a pepřem a lehce do masa vetřeme. Maso položíme na cibuli kůží nahoru. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme asi hodinu. Poté vyndáme pekáček z trouby a přelijeme maso vypečenou šťávou. Zároveň cibuli podlijeme trochou vody, aby se zbytečně nepřipalovala.
-
Pečeme další hodinu a půl, přitom přeléváme a podle potřeby i podléváme každých 15 až 20 minut. Potom zvýšíme teplotu na 190 °C a povrch masa potřeme medem, vrátíme do trouby a dopékáme ještě asi 30 minut. Průběžně přeléváme vypečenou šťávou. Maso potom vyndáme a nakrájíme na plátky. Servírujeme společně s cibulí, vypečenou šťávou a brambory nebo kaší.